Aholansaari tarvitsee tukea
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Aholansaari tarvitsee tukea

Aholansaaren toiminnanjohtaja Tytti Lintunen kutsuu kaikkia mukaan vaalimaan Aholansaaren arvokasta perinnettä.

Huoneistohotelli Sepänpajassa on 3+2 hengen ja 2 hengen huoneita yhteensä 15 kappaletta. Jokaisesta huoneesta on oma uloskäynti. Huoneissa on lattialämmitys ja koneellinen ilmastointi. Jokaisen huoneen varustukseen kuuluvat sauna, WC ja suihku, minikeittiö sekä televisio.

Sepänpajan yhteydessä on yli 40:lle hengelle sopiva kokoustila. Rakennus sijaitsee lähellä rantaa, josta on hyvät uintimahdollisuudet myös lapsille.

 

Aholansaaren uusimmasta majoitusrakennuksesta on velkaa 730 000 euroa.

Auttaa voi monin tavoin!

Huoneistohotelli Sepänpaja, Aholansaaren uusin majoitusrakennus, valmistui vuonna 2009.

Aholansaaren Matkailu Oy:llä on rakennuksesta velkaa 730 000 euroa. Koska Aholansaarisäätiö on osakeyhtiön ainoa omistaja, päätti säätiön hallitus viime vuoden lopulla järjestää osakeannin.

Yksi Aholansaaren Matkailu Oy:n osake maksaa 1000 euroa. Osake oikeuttaa kolmen vuorokauden yöpymiseen Sepänpajan huoneistohotellissa. Kaikki osakkeiden merkitsemisestä tulevat rahat osoitetaan täysimääräisesti lainan maksuun.

 

Lama nujersi tavoitteet

”Sepänpaja on monipuolinen ja korkeatasoinen rakennus niin matkailijoille kuin erilaisten leirien käyttöön”, Aholansaaren toiminnanjohtaja Tytti Lintunen kertoo.

Huoneistohotelli Sepänpajaa suunniteltaessa vuonna 2005 uskottiin matkailun tuovan saareen niin paljon tuloja, että velka pystyttäisiin hoitamaan. Tahkovuoren läheisyys ja talvimatkailun kasvaminen, erityisesti venäläisten turistien toimesta, antoivat aihetta tavoitteille.

”Muistan hyvin, miten vuonna 2005 matkailu alkoi täällä Nilsiän alueella kasvaa nimenomaan venäläisten turistien toimesta. Kukaan ei osannut silloin ennustaa tulevaa lamaa ja turistivirran tyrehtymistä. Jälkiviisaus on turhaa viisautta, eikä syyttely auta nyt ketään.”

Sepänpajan suunnitteluvaiheen lähtökohtia Lintunen arvioi hiukan epärealistisiksi. Onhan saari jo sinänsä loma- ja virkistyskeskuksen sijaintipaikkana aina hyvin haasteellinen.

 

Nyt alkaa velkataakan purkaminen

Kolmen vuoden ajan on pankin kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti saatu siirrettyä lainan maksua ja hoidettu vain lainan korot. Vuoden 2015 alusta alkaen pankki edellyttää lainan takaisin maksun alkavan.

”Lainaa on lyhennettävä neljää kertaa vuodessa. Tänä vuonna lainan lyhennykset ovat 75 000 euroa. Osakkeita oli myyty viime vuoden joulukuussa 89 kappaletta, niiden turvin hoidetaan kuluvan vuoden lyhennykset. (Aholansaaren www-sivuilta löytyy päivitettyä tietoa myydyistä osakkeista.)

Aholansaarisäätiön hallitus on tutkinut erilaisia vaihtoehtoja, miten velka saadaan maksettua ja päättänyt pyytää ystävien apua.

”Aholansaaren tulosta ei pystytä kasvattamaan millään työmäärällä niin paljon, että Sepänpajan rakennuslaina pystyttäisiin sillä hoitamaan. Tarkalla taloudenpidolla ja palvelujen kehittämisellä Aholansaari pystyy hoitamaan päivittäiset kulut, palkat ja rakennusten ylläpidon”, kertoo Lintunen.

 

Kaikki tuki on tarpeen

Toiminnanjohtaja Tytti Lintunen kertoo saaneensa paljon yhteydenottoja. Niiden viesti on ollut pääasiassa rohkaiseva: ”Ette ole yksin! Haluamme auttaa!” Lintunen painottaakin vuoropuhelun tärkeyttä, koska on kysymys yhteisen perinnön vaalimisesta.

”Saaren ystäviä on ympäri Suomea. Koen hyvin koskettavana, miten ystävät ovat vastanneet avunpyyntöömme ja lähteneet taas liikkeelle.”

Saaren tulevaisuudesta voi huolehtia edelleen monin eri tavoin. Niin kuin ennenkin, on myös nyt taloudellisen tuen ohella kaikki käytännön apu tervetullutta: talkootyö ja rukoukset, ideointi tai vaikka tiedottaminen.

Lintunen toivoo, että ihmiset kävisivät saaressa ja toisivat mukanaan ryhmiä. Tarvitaan myös niitä, jotka kertovat osakeannista eteenpäin ja kannustavat ihmisiä auttamaan. Tämän asian hyväksi voi myös kerätä kolehteja tai järjestää arpajaisia.

Kaikilla ei ole mahdollisuutta ostaa osaketta, mutta taloustalkoisiin voi osallistua millä tahansa summalla! Jos teet lahjoituksen Aholansaaren pankkitilille, kirjoita viitteeksi: ”Sepänpajan lainan hoitoon”.

 

Nuorten esimerkki

Yksityisen ihmisen lisäksi osakkeen voi omistaa rekisteröity yhdistys tai yritys. Nuoret ovat koonneet fb:ssa ryhmiä, joissa kukin laittaa yhteiseen kassaan pienen summan siten, että osakkeen hinta tulee täyteen.

Koska käytännön syistä osakkeella voi olla vain yksi omistaja, voi rahan koonnut talkooporukka lahjoittaa osakkeen merkittäväksi vaikka jonkin yhteisön nimiin.

”Esimerkiksi Herättäjä-Yhdistyksen nuorisotyölle lahjoitettu osake tukee paitsi Aholansaarta, myös nuorten hyväksi tehtävää hengellistä työtä”, Lintunen kertoo.

Johanna Sointula

 

Aholansaari 050 464 1000 **@**.

www.aholansaari.fi.

Toiminnanjohtaja Tytti Lintunen, p. 0500 585544.

 

VETOOMUS SAAREN PUOLESTA

”Tämä perintö ei saa hävitä!” Tämä on lainaus Aholansaaren toiminnanjohtajan kirjeestä, jossa hän kutsuu Saaren Ystäviä konkreettisiin tekoihin, eli talkoisiin.

Saari on korjattu ja rakennettu lähes talkoovoimin lukuun ottamatta päärakennusta ja rivitaloa, jotka rakennettiin Raha-automaattiyhdistyksen avustuksella. Viimeisinä talkookohteina olivat leirikirkko ja uusi majoitusrakennus, jonne saimme myös Inkerin kirkon rakentajat liikkeelle.

Edellisen laman aikana 90-luvun alussa eräs rovasti Savosta ehdotti teologikokouksessa, että jokainen paikalla ollut lahjoittaisi 5 000 markkaa Saaren hyväksi. Tätä ideaa kehitimme ja osuuskirjaan otettiin piirros Paavon pirtin nurkkasalvoksesta. Vastikkeeksi sai määrävuodet majoitusoikeutta. Keräys tuotti yhteensä, näin muistelen, lähes kaksi miljoonaa markkaa. Pääsimme vaikeitten vuosien yli.

Meille monelle Saari on ollut läheinen paikka. Siellä on vierailtu ja meitä on siellä ruokittu hengellisesti, siellä ovat monien jälkeläiset käyneet rippikoulun. Aholansaaressa on saanut levätä. Toiminnanjohtajan vetoomuksen mukaan myynnissä on 700 osaketta a´ 1.000 euroa. Varat käytetään suoraan velan lyhennykseen ja sillä saadaan rakennusvelka pois. Vetoan körttikansaan ja Saaren moniin Ystäviin: Lähdetään joukolla liikkeelle ja pelastetaan Aholansaaren tulevaisuus!

PS. Ajatuksissa on, jospa lapsenlapsemme kerran pääsisivät sinne rippileirille.

Alpo Järvi

Talkoopappi

Tapahtuu
Pe 15.12.
Klo 18
Uusin kirkkain sävelin -kuorokonsertti Oulunkylän vanhassa kirkossa. Lisätietoja
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.2018
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi