Kolumni 1/2015
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Kolumni 1/2015

 

Kolumnisti Kari J. Kettula harrastaa kävelyä, retriittejä ja Juhani Rekolaa.

Kuva:Harri A. Sundell

Pyhän jäljillä

Ravattulan Ristimäen metsäsaareke nousee alkutalven hyisenä ja tummana aamuna Aurajoen rantapeltojen keskeltä. Joen toisella puolella kauppakeskus on vielä pimeä, mutta valtateillä autojen valot leikkaavat toisiaan. Maassa on jo vähän lunta, jossa näkyy ketun jälkiä. Turun keskusta on neljän kilometrin päässä.

Ristimäestä löydettiin syksyllä 2013 Suomen vanhimman kirkkorakennuksen jäännökset. Kirkko oli 1100-luvulla kivijalan päälle rakennettu kymmenen metriä pitkä kaksihuoneinen puukirkko, jonka yhteydessä oli kirkkomaa ja ympäröivä kiviaita. Nyt kaivaukset on jo tältä vuodelta lopetettu ja maaperä peitetty uudelleen. Mutta jotenkin pyhän paikan voi tuntea.

Kaksi mustaa isoa lintua istuu puussa ja tarkkailee minua herkeämättä. Kaadan termospullosta kahvia, ensin maassa lepääville kalmiston vainajille, joista ei paljon tiedetä, sitten mukillinen kolme tuhatta vuotta heitä aikaisemmin silloin veden ympäröimällä mäellä asuneille kivikauden kalastajille ja hylkeenpyytäjille, joiden esineistöä on löydetty.

Tuuli suhisee lehdettömissä puissa. Kirkkorakennuksen ääriviivat on merkitty valkoisilla kepeillä ja minä ajattelen sanankuulijoita, jotka olivat tulleet vaatimattomaan kirkkoonsa saadakseen itselleen armonvälähdyksiä tuona vaikeana maailmanaikana. Kirkko paloi tai sen käyttö lopetettiin tutkijoiden mukaan jo 1200-luvun toisella neljänneksellä.

Vähän surettaa, että Ristimäen kirkon ja kalmiston alueesta on tähän mennessä tutkittu vain kymmenesosa. Ristimäen tutkimukset ovat vuosittain suureksi osaksi ulkopuolisen rahoituksen varassa. Turun yliopiston arkeologisen oppiaineen tutkijat pystyvät kaivamaan aluetta vain lyhyen kesäajan ja maamme kristillisen kulttuurin alkuvaiheet ovat täällä soran ja mullan alla ehkä kauankin tutkimatta.

Minä seison hievahtamatta ja katson miten toinen isoista linnuista laskeutuu vanhalle alttaripaikalle ja haluaa selvästi sanoa jotain, mitä en vielä kuule.

Kari J. Kettula

 

Hengellisen Kuukauslehden kolumnisteina vuorottelevat kirjailija ja kriitikko Kari J. Kettula Turusta, perheasiain neuvottelukeskuksen perheneuvoja Markku Orsila Seinäjoelta, yhteiskuntatieteiden tohtori Irene Roivainen Tampereelta ja lähetystyöntekijä Pia Ruotsala Virosta.

Tapahtuu
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi