Pääkirjoitus 1/2015
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Pääkirjoitus 1/2015

Päätoimittaja Simo Juntunen

Kuva Matti Karppinen

Uudeksi luo mielemme

Väinö Malmivaara kirjoitti runsaasti virsiä eri elämäntilanteisiin. Hänen kynästään syntyi virsiä nimi- ja syntymäpäiviin, häihin ja hautajaisiin, iloon ja suruun. Yksi hänen virsistään tunnistetaan uuden vuoden virreksi. Siionin virttä 16 veisataankin runsaasti tammikuussa kylmän ja pimeän ajan aikaan seuratupien lämmössä ja yhteisissä kokoontumisissa.

Yksilön sijaan kyseissä virressä puhutaan meistä ja yhteisestä tunnostamme. Virsi ei osoittele, opeta tai arvio muita tai niitä toisia. Se on osoitettu itsellemme. Tulevaisuuteen tähytään huolestuneena kysellen ”kuinka lainkaan uskallamme käydä vuoteen alkavaan”. Epämääräisten pelkojen keskellä huudetaan Jumalaa auttajaksi ja toivotaan, että tuo huuto kuultaisiin.

Huolta tulevan edessä ei virressä herätä erilaiset vaihtuvat ulkoiset uhkakuvat vaan oma tilamme, yhteinen tilamme. Se tekeekin virrestä ajattoman. Sydäntemme kovuudesta siinä enimmäkseen murehditaan. Kieli ei taivu kiitokseen, vaikka ympärillä olisi paljon kiitoksen aiheita. Edes Jumalan armo ei kangistuneita kieliä siteistä irrota. Kylmyys ja voimattomuus vaivaavat sydäntä. Ikään kuin sielukin palelisi ja mieli kohmettuisi tämän kylmän ja pimeän vuodenajan keskellä.

Kylmän ja pimeän keskelle kaipaamme lämpöä ja valoa. Odotamme kevättä. Ulkoisia uhkakuvia riittää alkavanakin vuotena runsaasti ympärillämme herättämään pelkoja ja levottomuutta. Oman tilan uuvuttava tarkkailu ei sekään lopulta lämmitä eikä tuo turvaa. Armoa olisi, että oma ja itsekäs särkyisi sydämistämme ja mielemme uudistuisi. Vuoden alkaessa ja pitkin matkaa meitä rohkaistaankin katsomaan Kristukseen ja asettamaan toivomme Jumalan armoon.

Tahtoisimme usein, että toisten mielet muuttuisivat ja uudistuisivat. Virren ajatus on toinen. Mielen uudistusta pyydetään itsellemme. Kenties sellaista uudistusta, joka sulattaisi kohmeesta, avaisi silmämme näkemään vieraissa ja muukalaisessa veljemme ja sisaremme ja hyväksymään toisemme ehdoitta ja erilaisina. Ja luottamaan, että ”kerran kiitossäveleihin vielä taipuu kielemme”.

Simo Juntunen

 

Tapahtuu
Pe 8.12.–9.12.
Miesten adventtitapaaminen Kainuun opistolla. Lisätietoja.
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja (kelaa sivun alalaitaan)
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi