Pääkirjoitus 11-12/14
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Pääkirjoitus 11-12/14

Päätoimittaja Simo Juntunen

Kuvaaja Matti Karppinen

Usko hyvän tekemiseen

Isänpäivänä valitaan seurakuntiin uudet luottamushenkilöt seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Vaaleja on markkinoitu tämän vuoden aikana rohkaisemalla seurakuntalaisia asettumaan ehdolle ja käyttämään äänioikeuttaan teemalla ”usko hyvän tekemiseen”. Esiin on haluttu nostaa hyviä asioita, joita seurakunnissa ja kirkossa laajemminkin tehdään tai halutaan edistää.

Hyvän tekeminen ja hyväntekeväisyys tähtäävät hyvän toteutumiseen elämässä. Molempia tarvitaan. Onko näillä kahdella sitten mitään eroa? Hyväntekeväisyydessä osoitetaan tukea ja tekeminen jää usein toisille. Hyvän tekemisessä lähdetään itse liikkeelle, laitetaan itseä likoon ja nyrkkejä saveen. Kun hyvän tekemiseen liitetään vielä usko, voidaan ajatella, että varsinainen tekijä, liikkeelle laittaja ja toimija on Jumala itse. Ihmisen Jumala kun on lopulta se, jolta odotetaan ja toivotaan hyvää.

Omat käsitykseni hyvästä voivati paljonkin poiketa siitä, mikä olisi toiselle tai yhteisesti lopulta parasta. Hyvässä tarkoituksessa on halki maailman sivun tehty myös suuria julmuuksia. Siellä, missä halutaan tehdä hyvää toisille, olisikin opittava kyselemään ja kuuntelemaan herkällä korvalla. Toivottavasti seurakuntien uudet luottamushenkilöt tunnistavat lauman ja laitumien heikot signaalit.

Kirkkovuosi päättyy marraskuussa tuomiosunnuntaihin. Jostakin syystä silloin vietetään eri puolilla maatamme myös useita Herättäjä-Yhdistyksen kirkkopyhiä. Sanoma, joka tuolloin luetaan, kiinnittää sekin huomion hyvän tekemiseen ja tekemättä jättämiseen. Minkä olette tehneet yhdelle vähimmistä tai jättäneet tekemättä, sen te olette tehneet minulle tai jättäneet tekemättä, kerrotaan valtaistuimella istuvan tuomion perusteista. Kaikkien silmät paljastuvat silloin sokeiksi hyvälle ja pahalle. Huulilla on tuolloin vain yksi hämmentynyt kysymys; milloin?

Hyvän tekemisellä ei meidän tarvitse laskelmoida. Sitä rohkaistaan tekemään aina ja kaikkialla. Pihtaamatta, kaikilla lahjoilla, ilman ansion ajatuksia. Ajallinen ja iankaikkinen toivomme on yksin armon varassa ja perustuu siihen, kuka kerran tuomioistuimella istuu ja kuka jouluna syntyi seimeen.

Simo Juntunen

 

Tapahtuu
Pe 15.12.
Klo 18
Uusin kirkkain sävelin -kuorokonsertti Oulunkylän vanhassa kirkossa. Lisätietoja
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi