Pääkirjoitus 10/2014
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Pääkirjoitus 10/2014

Päätoimittaja Simo Juntunen

Kuva Matti Karppinen

Taloustalkoot Aholansaaren hyväksi

Lehtemme säännöllisiä vakiopalstoja ovat jo pitkään olleet Aholansaaren ja Wanhan Karhunmäen uutiset. Molemmilla paikoilla on herännäisyyden ja laajemminkin suomalaisen kulttuurin ja hengellisyyden kannalta merkittävä historia ja perintö vaalittavana. Ne ovat enemmän kuin vain fyysisiä leiri- ja kurssikeskuksia, joita maassamme on runsaasti. Molemmilla on merkittävä sija herännäisyyden tarinassa.

Aholansaari tunnetaan Paavo Ruotsalaisen kotina. Sen tunnetuin paikka on Paavon pirtti. Paikan historian vaalimista ja samalla toiminnan kehittämistä varten Herättäjä-Yhdistys ja kolme herännäisopistoa perustivat säätiön 1960-luvun lopulla. Yli 40 vuoden ajan Saarta on hoidettu ja rakennettu palvelemaan sinne tulevia ympärivuotisena kokoontumispaikkana, jossa voi myös hiljentyä ja osallistua erilaisiin ohjelmiin. Talkoilla on vanhoja rakennuksia kunnostettu ja uusia rakennettu. Uudet investoinnit tai muut vastukset ovat usein vieneet Saaren taloudellisesti ahtaalle jo Ukko-Paavon ajoista alkaen. Näin jälleen.

Aholansaarella on siis tällä hetkellä vakavia taloudellisia vaikeuksia. Viime talvi oli olosuhteiltaan vaihteeksi erityisen hankala. Saareen rakennettiin viisi vuotta sitten uusi majoitus- ja luokkarakennus. Uusi rakennus on antanut mahdollisuuden tarjota Saaren palveluita ja nykyaikaisia tiloja aiempaa suuremmalla joukolle ja erilaisille ryhmille. Vaikka rakentaminen tehtiin suurimmaksi osaksi talkootyönä, jouduttiin sitä varten ottamaan myös reilusti velkaa. Kävijämäärät eivät ole kasvaneet riittävästi ja velan hoitaminen suunnitellusti ei ole toteutunut. Aholansaari onkin käynnistänyt tänä syksynä taloustalkoot ja tarjoaa ihmisille mahdollisuuden osallistua niihin mm. osakeannilla.

Kannattaako Aholansaareen sitten sijoittaa? Kyllä, jos paikalla nähdään olevan arvoa ja merkitystä myös tulevaisuudessa. Aholansaareen sijoittaminen on yksi mahdollinen tapa osoittaa tukea vaikkapa nuorille. Kysyntää ja tarvetta tuelle on. Siitä esimerkkinä kertoo, että ensi kesän Herättäjä-Yhdistyksen Aholansaaren rippikoululeirit täyttyivät tänä syksynä hetkessä ja osa nuorista jonottaa varasijoilla paikkaa leirille.

Joitakin vuosia sitten eräs ortodoksisen kirkon piispa kertoi kokemuksestaan ensikäynnistä Aholansaaressa. Laivamatkalla hän kertoi tunteneensa tulevansa pyhälle paikalle, jossa on rukoiltu paljon. Käynnin jälkeen tuo tunne oli vain vahvistunut.

Simo Juntunen

Tapahtuu
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi