SV 111 (uudessa 102)
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Uudistettu Siionin virsi 111 (numero uudessa kokoelmassa 102)

(HSHL 85, MSV 164)
mukana Siionin virren 172 seitsemäs säkeistö

nykyinen sävelmä poistetaan, sävelmäksi Siionin virren 172 sävelmä

1. Oikeutta vailla tässä
kerjäämässä / olen leipää lapsien.
Tyydyn siihen, mitä annat,
huolen kannat / Jeesus, turva köyhien.

2. Täällä alla armopöydän
suojan löydän. / Tässä tarpeeksi nyt on.
Tänne tippuu toivon ruokaa.
Sydän huokaa: / sinulta saan ravinnon.

3. Tänne vuotaa varjelusta,
virvoitusta, / jota kaipaa nälkäinen.
Uskokin saa kasvaa hiljaa,
taivaan viljaa / kun nyt täällä maistelen.

4. Tätä ruokaa syödessäni
elämäni / aivan uuden suunnan saa.
Taivaan riemun ikävässä,
nyt jo tässä, / orjan osa katoaa.

5. Täysin itse keksityltä
hääräilyltä / näyttää oma kilvoitus.
Kristuksesta loistaa meille
eksyneille / Isän suuri rakkaus.

6. Kirkkaus ja voitto, valta
kaikkialta / olkoon yksin Kristuksen.
Maa ja taivas luotuinensa
Herrallensa / riemuin tuokoon kiitoksen.

Jaakko Pitkätky
uud. Wilhelmi Malmivaara
uud. Jaakko Haavio
uud. Virsikirjakomitea 1986 (6 säk.)
uud. Heimo Lipiäinen (1. säk.) ja Jaakko Löytty (2.-5. säk.)

 

PERUSTELU:

Tämä virsi alkoi elää melko lailla Jaakko Pitkätkyn alkuperäisestä tarkoituksesta erillistä elämäänsä vuoden 1938 virsikirjauudistuksessa. Malmivaara oli jo toimittamaansa kokoelmaan vaihtanut virren 16 säkeistön järjestystä. Vuoden 1938 virsikirjauudistuksessa virrestä tehtiin ehtoollisvirsi poimimalla Malmivaaran säkeistöjärjestyksen mukaisen virren loppupuolelta kahdeksan säkeistöä ja nousemalla armopöydän alta sen luokse. Haavio otti tuon ehtoollisvirren kokoelmaan vuoden 1938 virsikirjasta sellaisenaan ja tekin virren muista säkeistöistä virren 172. Huimasta suosiosta kirkkomme jumalanpalveluksissa huolimatta ehtoollisvirsi 111 on ollut varsin vähän veisattu. Käyttötutkimuksen kuudella osumalla se kuuluu kokoelman vähiten veisattuun kolmannekseen (tästä kolmanneksesta on käyttötutkimuksen perusteella joka kahdeskymmenes seuroissa veisattava virsi). Tämä johtunee siitä, että virsi on liitetty niin vahvasti ehtoolliseen, ettei sitä ole koettu sopivaksi moniinkaan seuratilanteisiin.

Sinällään ehtoollisen tematiikka ei ole Pitkätkyn alkuperäiselle virrelle täysin vieras (HSHL 85:12). Pelkkään ehtoollispöytään supistettu ei Pitkätkyn alkuperäinen virsi kuitenkaan ole. Ehtoollisvirteen ei aikanaan otettu mukaan virren ratkaisevinta säkeistöä, joka liittää virren kanaanilaiseen naiseen, jolla ei ole oikeutta lasten leipään, mutta joka saa Jeesuksen mielen muuttumaan, verratessaan itseään isännän pöydän alla murusia syövään koiranpenikkaan. (Matt. 15:21-28) Virressä puhuttu ”pöytä” on siis se tuo kanaanilaisen naisen puhuma pöytä, jonka alla Jumalan pöydältä tippuvia paloja nautitaan alkuperäisessä virressä.

Virsi on aiemmin jo laitettu poistettavien virsien listalle sen vähäisen seurakäytön takia ja koska sen uskotaan säilyvän kirkon virsikirjassa ehtoollisvirtenä. Nyt virttä ehdotetaan kuitenkin uuteen kokoelmaan muodossa, joka vastaa paremmin Jaakko Pitkätkyn alkuperäisen virren sanomallista kaarta. Jaakko Löytty on tehnyt yhdessä Heimo Lipiäisen kanssa version, mihin on otettu kanaanilaisen naisen kertomukseen viittava säkeistö sekä palautettu veisaaja pöydän luota pöydän alle. Tämä versio on tehty täysin tietoisena siitä, että virsi tulee vielä jatkossa, todennäköisesti myös seuraavassa kirkkovirsikirjassa, elämään omaa elämäänsä suosittuna ja hyvänä ehtoollisvirtenä. Tämä uudistettu virsi on pyritty tähän kokoelmaan tekemään paremmalla viittaussuhteella omalaatuiseen ja merkittävään evankeliuminkohtaan sellaiseksi, jolle voisi tulla seuroissa paremmin käyttöä. Virren ei ole tarkoituskaan syrjäyttää kirkkovirsikirjassa olevaa, ehtoollisvirreksi paremmin sopivaa versiota.

Nykyinen kolmijakoinen sävelmä istuu huonosti seuraveisuuseen ja on Siionin virsissä uniikkisävelmä, joita sävelmäjaosto pyrkii välttämään. Sävelmä säilyy kyllä virsikirjan puolella. Sen sijaan Siionin virsissä virteen vaihdetaan paremmin seuraveisuuseen sopiva Siionin virren 172 sävelmä. Näin korostuu myös se asia, että virret 111 ja 172 ovat alun perin samaa virttä, joiden sävelmänä vanhoissa sävelmistöissä on juuri 172:n eteläpohjalainen toisinto.


pdf liite

Uudistettu Siionin virsi 111 (numero nykyisen kokoelman mukaan)
Tapahtuu
Pe 22.9.–24.9.
Körttifoorumi Aholansaaressa. Lisätietoja.
La 7.10.
Koulutuspäivä Lapualla seurapuhujille, seuraveisaajille ja paikallisosastoille. Ilmoittautuminen 29.9.2017 mennessä. Lisätietoja
Su 15.10.
Klo 10.00
Nilsiän herättäjäjuhlien kiitospyhä Lisätietoja.
Pe 20.10.–21.10.
Seurapuhujakoulutusta Kainuun opistolla. Lisätietoja.
Su 29.10.–2.11.
Herännäishenkinen kylpylämatka Viron Haapsaluun. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Hihtomatka Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi