Pääkirjoitus 9/2014
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Pääkirjoitus 9/2014

Samuli Korkalainen

Kuvaaja Unto Tapio

Soivan sanan äärellä

Siionin virsissä soivat herännäisyyden sydänäänet. Usein lausuttu ajatus pitää paikkansa, mutta on silti liian kapea ilmaisemaan seuraliikkeemme koko musiikillista kirjoa, joka esittäytyi myös Lapuan herättäjäjuhlilla.

Sata vuotta aiemmin Karhunmäen kristillisessä kansanopistossa aloitettu moniääninen kuoroveisuu sai arvoisensa juhlan, kun yli kolmesataa virsikuorolaista kokoontui juhlakonserttiin tuomiokirkkoon. Se ei kuitenkaan ollut mikään itsestäänselvyys: Markku Kilpiö toi juonnoissaan esille, että herännäisyys olisi sata vuotta sitten yhtä hyvin voinut kieltää kuorolaulun maailmallisena ja viihteellisenä.

Sama on toistunut herännäisyyden vaiheissa myöhemminkin. Teatteriin ja oopperaan suhtauduttiin pitkään epäilevästi, mutta Joonas Kokkosen Viimeisten kiusausten myötä körttikansa täytti oopperakatsomot. Tänään tuskin kukaan kyseenalaistaa sitä, että herättäjäjuhlien ohjelmassa on näytelmiä tai sitä, että Viimeisiä kiusauksia joitakin vuosia sitten esitettiin Aholansaaressa.

Myös körttigospelin aseman vakiinnuttaminen vei aikaa. Vielä 70-luvulla kysyttiin, voiko sanoman pukea myös tällaiseen musiikilliseen asuun ja miksi se pitää ilmaista näin. Nykyisin on itsestäänselvyys, että Herättäjä-Yhdistyksen tapahtumiin kuuluvat kevyen musiikin konsertit. Viimevuotinen Katso ihmistä -konserttikiertue osoitti, että on olemassa myös jo sukupolvi, jolle monet näistä lauluista nostavat pintaan nostalgisia tunteita nuoruudesta. Körttigospel on siis Siionin virsien ja kuorolaulun tavoin yhdysside eri-ikäisten välillä.

Martti Lutherin mukaan musiikki on suurin Jumalan luomislahjoista. Eikä hän tarkoittanut vain tietyntyylistä kirkkomusiikkia, vaan kaikki hyvä musiikki on pohjimmiltaan Jumalan luomislahjaa. Monen heränneenkin kokemus on, että nimenomaan soivassa sanassa lihaksi tuleva Kristus koskettaa, herättää ja parantaa aivan erityisellä tavalla. Siksi juhlimme tänä vuonna Herättäjä-Yhdistyksen musiikkityötä koko sen laajuudessaan.

Samuli Korkalainen
musiikkisihteeri

Tapahtuu
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi