Pääkirjoitus 7-8/2014
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Pääkirjoitus 7-8/2014

Päätoimittaja Simo Juntunen

Kuva Matti Karppinen

Tule Kristus huomiseenkin

 

Huolet uuvuttavat ihmisen, ei työ. Näin totesi eräs monilapsisen perheen äiti, kun haastattelin häntä vuosia sitten Hengelliseen Kuukauslehteen. Hänellä oli paljon työtä suuren perheen arjen pyörittämisessä. Hän ei kuitenkaan valittanut työn suurta määrää, vaan piti sitä luonnollisena. Suurempi kuorma oli henkistä laatua. Äiti koki, että huolien alla ihmiset uupuvat ja hoippuvat. Huolet tulevat uniin asti. Ne vaikeuttavat nukahtamista, herättävät aikaisin ja vievät voimat.

Luomakunnassa kaikki huolehtivat. Sellaisiksi meidät on tehty. Emot puolustavat pentujaan ja suojelevat heitä henkensä uhalla. Ihmiseen on istutettu syvälle velvollisuudentunto, kyky ja tehtävä huolehtia ja kantaa vastuuta itsestä ja toisista. Yhteiskunnassa lapselle määritellään holhoojat, huoltajat ja edunvalvojat. Arvojamme mitataan sillä, kuinka yhteisesti huolehdimme niistä, jotka tarvitsevat erityistä huolenpitoa tai joiden omat voimat eivät riitä enää huolehtimaan itsestään ja toisista. Ja elämässä jokainen meistä tarvitsee omalla kohdallaan ennemmin tai myöhemmin toisten apua, kantamista ja huolenpitoa.

Rakkauden vaatimusta, työtä ja huolehtimista, siis lakia, on joka paikka ja päivä täynnä ihmiselämässä. Huolien kantaminen ihmisen osana tulee vastaan myös Raamatun ensikertomuksista lähtien ja kulkee kokoelmassa läpi ikään kuin punaisena lankana. Vaatimusten alla ihmiset hoippuvat ja horjuvat. Kohtaavat heikkoutensa, rajansa ja pienuutensa. Välinpitämättömyys ja laiminlyönnit johtavat pakkosiirtolaisuuteen ja kokonaisten yhteiskuntien tuhoon. Huolten lisäksi kannetaan usein syyllisyyden ja riittämättömyyden kuormaa.

Huolten uuvuttamille ja kuormien kantajille voivat toivo ja ilo löytyä tänäänkin Jumalan armon ja läsnäolon lupauksista ja neuvoista. Ne rohkaisevat hetkeksi pysähtymään ja levähtämään. Katsomaan taivaan lintuja, kedon kukkia ja luomakunnan kauneutta. Ihmettelemään Jumalan työtä. Kuulemaan Taivaallisen Isämme rakkaudesta isoja ja pieniä kohtaan. Parempia aikoja, menestystä tai ahdistuksen poistumista niissäkään ei luvata. Mutta se luvataan, että yksin ei tarvitse kuormaa kantaa vaan läsnä on Herra ja Vapahtaja, jolle huolet saa purkaa ja jakaa. Hän on luvannut kantaa lapsensa kotiin asti.

Tervetuloa herättäjäjuhlille Lapualle ja siunattua kesän aikaa!

Simo Juntunen

Tapahtuu
Pe 15.12.
Klo 18
Uusin kirkkain sävelin -kuorokonsertti Oulunkylän vanhassa kirkossa. Lisätietoja
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.2018
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi