Minä olen juuri se oikea ihminen!
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Minä olen juuri se oikea ihminen!

Piia Nordling, Seppo Kytönummi ja Mika Taimi keskustelevat Suomen Lähetysseuran Tasaus-kampanjasta.

- Ennemmin olen kehitysvammainen kuin asennevammainen, tokaisee eurajokelainen Piia Nordling.

Porilaiset Seppo Kytönummi ja Mika Taimi nyökyttelevät Piian vieressä olevansa samaa mieltä.

- Kehitysvammaiset eivät ole kummajaisia. En häpeä kehitysvammaisuuttani, mutta joskus tuntuu siltä, että musta ei oo mihinkään, Piia kertoo.

- Kyllä mä ihan hyvin pärjäilen, vaikka on joitakin asioita, joita en pysty tekemään, Mika sanoo

Hän kertoo tuntevansa kaverin, jolla ei ole käsiä, mutta joka osaa tehdä varpaillaan vaikka mitä.

- En usko, että kukaan osaa tehdä kaikkea, Mika miettii.

Seppo ja Mika ovat töissä Porin kaupungin Monituotteella. Se on kehitysvammaisille tarkoitettu työpaikka, jossa tehdään pääsääntöisesti alihankintatöitä. Työn ohessa harrastetaan musiikkia ja liikuntaa. Lisäksi harjoitellaan ja opetellaan itsenäiseen elämään tarvittavia taitoja.

Tiistaisin Seppo ja Mika osallistuvat Satakunnan Elävän Kuvan Keskuksen ja MEKA TV:n järjestämälle animaatioelokuvakurssille. Piia toimii kurssin ohjaajana.

 

Erilaiset ja eriarvoiset ihmiset

Keskustelemme Suomen Lähetysseuran Tasaus-kampanjasta. Kampanjalla tuetaan kehitysmaissa asuvien vammaisten lasten ja nuorten koulunkäyntiä sekä autetaan heidän perheitään.

Vammaisiin ihmisiin suhtaudutaan kehitysmaissa kielteisesti. Vammaisia hävetään ja piilotellaan. Syrjäytyminen, hyväksikäyttö ja heitteillejättö ovat yleisiä ongelmia. Tilanne on pahin köyhissä perheissä.

Piia on jo perehtynyt Tasaus-kampanjaan ja allekirjoittanut siihen liittyvän vetoomuksen. Siinä vaaditaan Suomea pitämään kiinni lupauksestaan ajaa kansainvälisesti vammaisten ihmisten oikeuksia. Vetoomus luovutetaan syksyllä kehitysministeri Pekka Haavistolle.

- Etiopiassa esimerkiksi vammainen lapsi voidaan hylätä ja jättää kadulle oman onnensa nojaan, Piia kertoo.

Seppo ja Mika kuuntelevat Piian selvitystä Etiopian tilanteesta. - Kui hyvin meillä on täällä asiat ja siitä huolimatta mikkään ei riitä, Mika toteaa.

- Köyhyys on varmaan kehitysmaissa suurin ongelma ja tietämättömyys myös. Siellä ajatellaan helposti, että vammaisuuteen liittyy jokin kirous, tai jumalien rangaistus, Piia jatkaa.

Keskustelijat ovat sitä mieltä, että kehitysmaissa tarvittaisiin monenlaista apua, erityisesti koulutusta.

- Meillä on täällä Suomessa kuitenkin sosiaaliturva ja sen myötä esimerkiksi kehitysvammahuolto, Piia toteaa.

Mikalla tulee mieleen, miten tyhmältä tuntuu purnata esimerkiksi sitä, kun tietokone toimii hitaasti.

- Kaikki pitäisi tapahtua salamannopeasti! Jos asiat ei mene heti, niin kuin haluan, tuntuu se tosi pahalta. Lapissakin ihmiset ovat kärsivällisempiä.

Piia kertoo vierailleensa Me Itse- yhdistyksen kokouksissa pohjoisessa. – Jos siellä vaikka tietokone temppuilee, ei ne ihmiset siitä hermostu. He saattavat ehdottaa vaikka kahvipaussia!

Mikan mielestä ihmiset ovat eriarvoisessa asemassa myös tiedonvälityksen kannalta. – Kun täällä tapahtuu jotain, kaikki tietävät siitä heti sekunnin päästä, mutta mitä me tiedetään köyhien maiden ihmisten elämästä? On se vähän surullista.

 

Rohkeasti omana itsenään

Mika, Seppo ja Piia eivät ole kokeneet tulleensa kiusatuiksi kehitysvammaisuutensa vuoksi. He päättelevät sen johtuvan osittain siitä, että vammaisuus ei näy heistä ulospäin. Heidän ystäväpiirissään on sen sijaan useita kiusattuja.

- Tavalliset ihmiset ovat suhtautuneet minuun hyvin. Harrastan bocciaa Porin invalidien porukassa, Mika kertoo.

Piialla on hyviä kokemuksia vapaa-ajan riennoistaan uuden ystävänsä, 18-vuotiaan tytön kanssa.

- Ystävältäni, joka on ihan terve, kysyttiin papereita eräässä yökerhossa. Portsari sanoi sitten minulle, että ”Sulta en pyydäkään papereita, kun olet just täyttänyt 18 vuotta!” Se pelasti päiväni, Piia kertoo iloisena.

Seppo on tyytyväinen elämäänsä ja Monituotteen hommiin. Hän olisi halunnut ruveta leipuriksi, ellei olisi vammainen.

Piian toiveammatti on lehden toimittaja. Hän on toiminut monissa MEKA TV:n projekteissa käsikirjoittajana, ohjaajana ja toimittajana. – Saan tehdä MEKA TV:n Ari Impolan kautta sitä, mitä haluankin.

Piia on ollut myös televisiossa kehitysvammaisia koskevien asioiden asiantuntijana, muun muassa A-studiossa ja Ajankohtaisessa Kakkosessa. Hän on toiminut työryhmässä, joka on laatinut Satakunnan Keskussairaalaan potilasohjeet selkokielellä sekä jäsenenä Satakunnan Sairaanhoitopiirin Erityishuollon neuvostossa.

- Nyt käännän selkokielelle ohjevihkoa animaation tekemisestä. Työn alla on myös oma selkokielinen kirja, joka kertoo siitä, millaista on elää kehitysvammaisena Suomessa.

 

Me ollaan sankareita kaikki

Nuoret eivät Piian mielestä syrji kehitysvammaisia. Hän on kokenut nuorien olevan pikemminkin ennakkoluulottomia. Hän kertoo Me Itse- yhdistyksen tapahtumasta, jossa oli mukana myös kuuluisa punk-bändi Pertti Kurikan nimipäivät.

- Olin ulkona tupakalla yhtyeen basistin Sami Helteen kanssa, kun ohitsemme kulki kaksi nuorta tyttöä. Tytöt tunnistivat Samin ja tulivat kysymään häneltä yhteiskuvaa.

Piialle tilanne merkitsi paljon. Hän tunsi ylpeyttä ja yhdenvertaisuutta. - Tytöt eivät nähneetkään Samia vain kehitysvammaisena!

Punk-musiikki ei ole Piian mieleen, mutta on iloinen bändin menestyksestä. Mika kertoo tykkäävänsä Epuista. Piian yksi suosikki on Brädi, jonka eräässä biisissä on hänen omanarvontuntoansa vahvistavat sanat:

”Sä oot juuri se oikea alla tähtien. Se yksi ja ainoa, ainutkertainen!”.

 

Johanna Sointula

 

Lue lisää:

Tasaus-kampanja

- Maailman joka seitsemäs ihminen on vammainen.

- 80% vammaisista elää köyhissä oloissa kehitysmaissa ilman ihmisarvoa.

http://www.tasaus.fi/vetoomus/

 

Me Itse ry

Me Itse ry on kehitysvammaisten oma yhdistys.

Yhdistys puolustaa kehitysvammaisten ihmisoikeuksia.

http://www.kvtl.fi/fi/me-itse/etusivu/

 

MEKA TV

Mediaa kaikille

http://www.meka.tv/

 

 

Tapahtuu
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi