Kuoleman hipaisu muuttui voimaksi
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Kuoleman hipaisu muuttui voimaksi

Oopperalaulaja Juha Uusitalo.

Kuva Matti Salmenkangas

”Joskus on tullut mieleen, että mitä syntiä olen tehnyt, kun elämä on niin kovasti kurittanut.”

Oopperalaulaja Juha Uusitalo tietää, ettei tämänkaltaisessa synnintunnossa ole järjen häivää. Aivokasvain, aivovaltimon pullistuma sen enempää kuin aivoinfarktikaan eivät ole synnin seurausta. Ei hänen päälleen ole kuumaa kiveä taivaasta pudotettu.

Samalle miehelle osuneena sairaudet ovat pakottaneet silti pysähtymään.

Tampereella Aleksanterin kirkon sakastissa kelaa elämäänsä kovia kokenut tähti. Vakavien sairauksien syyt jäävät Uusitalolle arvoituksiksi, mutta niiden seurausten kanssa hän on opetellut elämään kerta toisensa jälkeen.

Moni heikompitahtoinen olisi jo luovuttanut. Uusitalo on vääntäytynyt leikkauspöydältä, sairaalan sängystä ja pyörätuolista aina ylös ja ruvennut avaamaan ääntä ja harjoittelemaan. Syy on yksinkertainen:

-Laulaminen on intohimoni! Mitä ihmettä minä tekisin, jos en voisi laulaa? Jos minulla ei olisi ääntä?

Tuohon kysymykseen ei ole vielä tarvinnut ruveta vastausta etsimään. Juha Uusitalolla on ääni, jota halutaan kuulla kotimaan lisäksi Euroopan oopperataloissa ja konserttilavoilla. Richard Wagnerin säveltämien oopperoiden nimirooleista on tullut bassobaritoni Uusitalon tunnetuin käyntikortti.

Voisihan Uusitalo huilistikin olla. Ennen kuin hän kertomansa mukaan avasi suunsa vuonna 1995, hän oli huilistina Turun kaupunginorkesterissa ja Kansallisoopperassa. Mutta sopivassa määrin narsistiksi tunnustautuva mies halusi orkesterimontusta lavalle. Hänellä oli hinku parrasvaloihin, esille ja esiintymään.

-Edesmennyt vaasalainen oopperalaulaja Irma Rewell saattaisi hyvinkin kertoa, että tuohon se poika tuli minun ympärille pyörimään ja hoki, että kuuntele mua, kuuntele mua, Uusitalo naurahtaa.

Rewell kuunteli ja hyväksi totesi. Uusitalo sanoo, että hänellä on ollut urallaan paljon onnea.

Onnenkantamoinen oli aikoinaan Matti Salmisen säätiön stipendi, samoin kuin Suomen Wagner-seuran stipendi. Ja olihan siinäkin nuorella miehellä onnea matkassa, että pääsi esiintymään Wienin filharmonikkojen kapellimestarille Zubin Mehtalle kuuluisassa Musikvereinin Kultaisessa salissa.

Ehkä eniten onnea – jos kohta onnettomuuttakin – hänellä on ollut kuitenkin äkillisten ja hengenvaarallisten sairauksien hoidossa.

Vuonna 2008 Uusitalolla havaittiin aivokasvain. Sitä leikattiin Sveitsissä yhdeksän ja puoli tuntia paikallispuudutuksessa. Miehen oli oltava tajuissaan ja tolkuissaan joka hetki, että voitiin varmistaa millintarkan leikkauksen onnistuminen.

-Minun piti puhua ja laskea lukuja englanniksi, saksaksi ja suomeksi. Puhekeskus aivoissa ei saanut vaurioitua.

Leikkaus oli joulukuussa. Sitä seurasivat sädehoidot ja kemotabletit. Maaliskuussa Uusitalo kiersi taas maailman oopperalavoja.

Hän tiesi käyneensä kuoleman rajalla. Sellaisesta jää mieheen jälki, vaikka ääni säilyykin.

-Kyllä minut on pantu seinään vasten. Kun tulee se viimeinen yö ennen leikkausta, kun tietää, että voi tulla kasvina takaisin….

Uusitalon ääni murtuu. Järkytys ja liikutus ravistelevat häntä vieläkin. Kuoleman hipaisu on opettanut tyytymistä ihmisen osaan ja rajallisuuteen.

Kolme vuotta myöhemmin, elokuussa 2011, Uusitalo poikkesi Pariisin matkallaan kontrollikuvaukseen Zurichin sairaalaan. Aivokasvaimesta ei ollut enää ongelmaa, mutta tällä kertaa havaittiin aivovaltimon pullistuma.

-Valtimoon pruutattiin reisisuonta pitkin platinaseosta, Uusitalo kuvailee toimenpidettä tyynesti kuin pyöränkumin paikkausta.

Kaksi kuukautta myöhemmin aivoinfarkti pysäytti hänen valmistautumisensa Turun Wagner-gaalaan. Tähti istutettiin liikuntakyvyttömänä pyörätuoliin. Toimeentulon varmistaneet esiintymissopimukset piti unohtaa. Harjoittelu alkoi jälleen kerran aivan alusta.

-Olen tyytyväinen, että kun laulu alkaa luistaa, heti tulee töitä, Uusitalo toteaa.

Kriitikot kiittelevät Uusitalon karismaa. Hän osaa olla näyttämöllä hurja ja hauska. Aleksanterin kirkon suntio kehuu Uusitalon tavallisuutta, ystävällisyyttä ja nöyryyttä. Suntion mukaan hän on kuuluisuus, joka ei alleviivaa erinomaisuuttaan eikä vaadi ylimääräistä palvelua.

Juha Uusitalo sanoo olevansa pohjimmiltaan positiivinen optimisti. Kärsimykset ovat auttaneet häntä tunnistamaan onnen. Tärkeimmät asiat eivät ole enää vuosiin olleet hajallaan pitkin maailman oopperalavoja. Tärkein mahtuu sanoihin rakkaus, anteeksianto ja suvaitsevaisuus. Tärkeintä ovat omat lapset ja läheiset.

-Voin olla otsa rypyssä, mutta sisälläni on hymyilevä ihminen, Uusitalo toteaa.

Hiukan hän on oppinut antamaan itselleen armoa, mutta harjoittelunsa suhteen hän on edelleen tinkimätön. Huipulla pysyy vain kovalla työllä. Joka päivä on aloitettava alusta ja opeteltava myös harjoittelemaan uudestaan.

Suurena tukena kaikissa alusta alkamisissa on Uusitalolla ollut avopuolisonsa, mezzosopraano Johanna Kalmari.

Viime lokakuussa Juha Uusitalo teki laulu-urallaan uuden avauksen. Hän levytti yhdessä urkuri Kalevi Kiviniemen, sellisti Jussi Peltosen ja Euga –sekstetin kanssa körttijohtaja Väinö Malmivaaran rukousvirsiä.

Siioninvirret avasivat Uusitalolle uuden maailman.

-Olen aina tykännyt hengellisistä lauluista. Niissä on samanlaista jykevyyttä kuin työväen marsseissa. Sanoma tulee niissä vahvasti esille, Uusitalo pohtii.

-Siionin virsiä ei voi vain laulaa. Ne pitää tulkita. Kuolet tylsyyteen minkä tahansa virren kanssa, jos sanoituksen merkitys ei sinulle avaudu.

Malmivaaran rukousvirsien syvyyksiin Uusitaloa perehdyttivät lapualaiset Paula ja Onni Pääkkönen. Koukeroisiin oopperasävellyksiin tottunut huomasi myös yksittäisten virsien olevan musiikillisesti hienoja. Sanoma – Jumalan ylistys, armo ja pienen ihmisen rukous – on ujutettu virsien melodioihin.

-Levyllä olevat virret eivät ole mukana laulettavia. Ne ovat tulkintoja, joiden toivon avaavan kuulijalle virsien sanoman. Mitään paasausta ne eivät ole, Uusitalo huomauttaa.

Levyn julkistamiskonsertti on Lapuan herättäjäjuhlien yhteydessä, heinäkuun 5. päivänä. Uusitalo odottaa konserttia hyvillä mielin ja innolla.

-Onhan se aikamoista, Kiviniemi uruissa ja tuomiokirkko esiintymispaikkana.

Aikamoista on sekin, että Juha Uusitalo on pystynyt muuttamaan kuoleman hipaisut elämän kantavaksi voimaksi.
 

Maiju Lemettinen

 

 

 

Tapahtuu
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi