Pääkirjoitus 6/2014
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Pääkirjoitus 6/2014

Päätoimittaja Simo Juntunen.

Kuva Matti Karppinen

Hyvää syntymäpäivää Kirkko!

 

Helluntain epistolassa kerrotaan, kuinka pääsiäisen jälkeen Jeesuksen seuraajia oli koolla eräässä talossa Jerusalemissa helluntaina juutalaisten sadonkorjuujuhlan aikaan. Talossa tapahtui. Siellä olleet alkoivat puhua eri kielillä Jumalan suurista teoista ja saivat rohkeuden astua talosta ulos. Hämmennys valtasi kaupunkiin eri kansoista kokoontuneet juhlijat, kun he kohtasivat ilmeisen hilpeitä ja innostuneita ihmisiä kaduilla ja kuulleen toreilla omalla äidinkielellään puhetta Jumalasta. Lahjojen ja rohkeuden kerrottiin tulleen Jumalalta, Pyhältä Hengeltä. Helluntain tapahtumia ja Pyhän Hengen vuodattamisen juhlaa on pidetty alkuseurakunnan ja koko Kristuksen kirkon syntymäpäivänä.

Kirkosta löydämme monta puolta. Sanasta ja sakramenteista kirkko tunnistetaan. Kirkko on siellä, missä evankeliumia puhtaasti julistetaan ja sakramentit oikein toimitetaan. Sillä on yhteinen usko, tunnustus ja oppi. Samaan aikaan kirkko on pyhien yhteisö, mutta myös moneen kertaan jakaantunut inhimillinen ja raadollinen ihmisten yhteisö, jonka jäsenillä on lahjansa, puutteensa ja vikansa. Kirkkoa on kutsuttu parantumattomien syntisten sairaalaksi.

Helluntaina syntymäpäivää juhlivassa kirkossamme kannetaan huolia ja murheita taloudesta, toiminnasta ja jäsenten vähenemisestä. Kirkon rakenteet ja järjestys, joiden varassa se hoitaa tehtäviään, ovat muuttuneet moneen kertaan. Kirkko palvelee, kasvattaa ja julistaa. Ja niin kuin kerran helluntaina, kirkko ja sen jäsenet eivät jää tänäänkään seinien sisälle, vaan lähtevät ulos juhlaan ja arkeen, lähetettyinä kaikkeen maailmaan.

Herännäisyydessä on aina 1800 luvulta lähtien puhuttu kirkosta Kristuksen ruumina. Yhdessä ruumissa on monta erilaista jäsentä, jotka kaikki ovat tarpeellisia. Ilman yhteyttä Kristukseen jäsenet jäävät voimattomiksi. Siksi seuroissa usein veisataan: ”Siihen runkoon minut liitä, missä armon neste on.”.

Tarkkailun ja kiinnostuksen kohteena kirkossa eivät siten ole olleet niinkään ihmisten moraaliset asenteet tai ominaisuudet, puuhat tai toimeliaisuus, vaan Jumala. On ymmärretty, että kirkon tekee olemukseltaan kirkoksi Jumalan oma työ, Hänen lahjansa ja tekonsa. Tämä näky herättäköön meissä kiitollisuuden ja ilon Kristuksen kirkosta, johon meidät on kasteessa kerran liitetty ja mistä mikään ei voi meitä erottaa!

Simo Juntunen

Tapahtuu
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi