Lastenohjaajan työn perustana on rakastava Jumala
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Lastenohjaajan työn perustana on rakastava Jumala

Lastenohjaaja Riitta Yliluoma käyttää työssään myös kirjoja. Lasten Keskuksen kustantama uutuus Antti Siukosen ja Harri Heikkasen Lasten Katekismus on ollut hänellä ahkerassa käytössä. Soveltaen siitä on ollut iloa kaikenikäisten lasten kanssa.

Lastenohjaaja Riitta Yliluoma on kristillisen kasvatuksen ammattilainen.

Hän on ohjaajana myös Aholansaaren varhaisnuorten kesäleirillä, Telttiksellä.

Riitta Yliluomalla, 41, oli nuorena yksi kirkas ajatus ammatinvalintansa suhteen.

- Minusta ei ainakaan tule seurakunnan lastenohjaajaa!, Riitta muistelee iloisen veikeä ilme kasvoillaan.

Pienestä pitäen hän kulki äitinsä mukana Ylihärmän seurakunnan päiväkerhoissa. Riittaa kiinnosti käsityöläisyys joten hän kouluttautui kultasepäksi, perusti oman firman ja perheen.

- Näin jo lapsena, miten arvokasta työtä äitini teki lastenohjaajana. Koin että minusta ei ole siihen.

Elämän myllerryksessä, omien lasten syntyessä ja parin läheisen ystävän sairastuessa, Riitta alkoi miettiä asioita uudelleen.

Hän jutteli äidilleen kysellen, olisiko minusta lastenohjaajaksi? Äiti tiesikin kertoa, että Lapuan kristillisessä opistossa voi suorittaa lastenohjaajatutkinnon oppisopimuksella.

- Aloitin vuonna 2005 oppisopimuksella lastenohjaajan työt Oulun Karjasillan seurakunnassa. Kerran kuukaudessa kävin Lapuan opistolla lähiopetusjaksolla ja lapset saivat olla Ylihärmässä mummolassa.

Reilun kahden vuoden opiskelujen jälkeen Riitta valmistui ja on nyt vakituisessa työsuhteessa Oulun Karjasillan seurakunnan lastenohjaajana. Työssään hän voi monipuolisesti hyödyntää luovuuttaan ja omia kiinnostuksensa kohteita.

 

Monenlaista lasten hyväksi

Riitan toimenkuva on laaja-alainen. Hänellä on yksi päiväkerhoryhmä, joka kokoontuu kaksi kertaa viikossa.

Pikkukirkkoja hän pitää noin neljä kertaa viikossa eri päiväkodeissa Kanttori työparinaan hän toteuttaa muskaria päiväkodin lapsille.

Taidepyhikseen kokoontuu kouluikäisiä lapsia iltapäivisin kaksi ryhmää viikossa Yhdessä yksinhuoltajien yhdistyksen ja seurakunnan diakonin kanssa on aloiteltu myös toimintaa. Kesä-heinäkuussa pyöritetään kouluikäisten päiväleiriä.

- Tykkään työstäni kovasti. Minulle sopii hyvin työn monimuotoisuus ja erilaiset yhteistyökuviot, Riitta kertoo.

Seurakunnan päiväkerholaisten määrään pienentyessä, on Oulussa kehitetty uusia toimintamuotoja ja yhteistyötä tehdään nyt laajemmin kunnallisen päivähoidon kanssa.

- Pikkukirkot ovat yksi yhteistyön muoto. Niitä järjestetään päiväkodeissa kuukausittain. Lastenvirsistä, rukouksesta ja Raamatun kertomuksista koostuvat lasten jumalanpalvelukset on otettu täällä hyvin vastaan.

Taidepyhiksen on ideoinut eläkkeelle siirtynyt lapsityönohjaaja Aila Valtavaara. Hartaushetken ideana on tehdä ja kokea yhdessä.

- Kerran rakensimme lasten kanssa Joonan kertomukseen pahvista lavasteet. Lapset eläytyivät Raamatun sanomaan tekemällä käsillään jotain konkreettista.

Raamatun aiheisiin paneudutaan myös lattiakuvailloissa, joita Riitta on vetänyt yhdessä pastori Maija Konttisen kanssa. Lattiakuvailloissa rakennetaan samasta aiheesta kaksi lattiakuvakertomusta, lasten- ja aikuisten kertomukset. Tärkeää on yhteinen kokemus.

- Raamatun kertomus kerrotaan lyhyesti, jonka jälkeen kukin miettii, mitä tämä tarkoittaa minulle tänä päivänä? Lattialle muodostetaan sitten kuva pikkuesineistä ja kankaista.

Visuaaliset kerrontatavat tuovat asioita lähelle ja tekevät ne näkyviksi.

- Raamatun kertomuksissa riittää aikuisellekin pohdittavaa. Ei siihen yksi rippikoulu mitenkään riitä, Riitta toteaa.

 

Rakkauden kautta

Lastenohjaaja Riitta Yliluoman mielestä hänen työssään on tärkeintä vuorovaikutuksen syntyminen lapsen ja hänen perheensä kanssa. Lapsen ohjauksessa ja kasvatuksessa on tärkeää asettua lapsen lähelle ja hänen tasolleen, vaikka kyykylleen!

Käytäntö on hyvä opettaja myös lapsille. Riitta ottaa esimerkiksi 10 käskyä. Koska pitkän litanian opettaminen lapselle on turhaa, hän kertoo heille kultaisesta säännöstä, johon on tiivistetty kaikki käskyt.

- Kun lasten leikeissä tulee riitaa, sanaillaan ja tönitään toisiaan, pyydän lapsia miettimään, miltä heistä tuntuisi jos heille tehtäisiin niin.

Riitta käyttää Jumalasta nimitystä Taivaan Isä. Hän puhuu kuitenkin mieluummin Jumalan rakkaudesta, siitä miten Jumalan rakkaus tekee ihmiselle aina hyvää. Näin siksi, koska jollakin lapsella saattaa olla huono isä-kokemus.

Yhteiskunnan muutokset heijastuvat myös lapsen arkeen. Lapsi voi pohtia ja kysellä, miksi kaikki koulukaverit eivät kuulu kirkkoon.

Aikuisella pitäisi olla aina aikaa pysähtyä kuuntelemaan lasta. Hänen kysymyksiinsä esimerkiksi Jumalasta, Jeesuksesta, uskosta, kuolemasta tai taivaasta on Riitan mielestä hyvä asennoitua rakkauden kautta.

- Lapselle on tärkeää, että hänelle välittyy ennen kaikkea turvallinen olo.

Riitta on saanut oppia myös omilta lapsiltaan, joiden napakat kysymykset ovat käyneet kohti.

- Suoraan kysymykseen kuuluu antaa suora vastaus! Ei ole tarpeellista selittää koko Raamatun historiaa läpi, Riitta neuvoo.

Toisaalta hän on huomannut, että usein lapset osaavat itse vastata esittämiinsä kysymyksiin paremmin kuin aikuiset.

- Olen monesti saanut erittäin hyviä vastauksia vaikeisiin kysymyksiin, kääntämällä lapsen kysymyksen takaisin hänelle itselleen tyyliin "Mitä itse ajattelet tästä?".

 

Turva on aina olemassa

Riitta kertoo käsitelleensä kuolemaa viime talvena pikkukirkoissa käyttäen Yhteisvastuukeräysmateriaaleihin kuuluvaa satua ja siihen tekemiään kuvia.

- Keskustelimme kuolemasta ja surusta sekä siitä, miten surevaa voi auttaa. Lapset kertoivat omia kokemuksiaan, miten yhteiset muistot voivat lohduttaa tai miten voi pitää isoäitiään kädestä kiinni.

Riitalla on omakohtaista kokemusta siitä, miten kuolemaa pelkäävän lapsen käytös muuttuu takertuvaksi. Hän jututti lastaan niin kauan, että sai selville lapsen pelkäävän vanhempiensa kuolemaa. Lapsi oli kuullut onnettomuudesta, jossa perheen vanhemmat olivat kuolleet jäätyään junan alle.

- Lapseni mietti, mitä hänelle tapahtuu, jos hänen vanhempansa kuolevat. Kuka hänestä sitten huolehtii? Hän rauhoittui vasta sitten, kun sovimme, että siskoni huolehtii hänestä, jos me vanhemmat kuolemme.

Riitan mielestä lapsille ei tarvitse luoda mitään satukuvaa tai pilvilinnaa elämästä.

- Tärkeää on tuoda esiin, että vaikka välillä elämä olisi hankalaa, niin turva on aina olemassa.

 

Lapselle hyviä kokemuksia

Riitta on käynyt rippikoulunsa Aholansaaressa ja kuljettanut myöhemmin omia lapsiaan saareen varhaisnuorten ikiomalle kesäleirille, Telttikselle.

Viime kesänä hän oli ensimmäistä kertaa yhtenä vastuun kantajana Telttiksellä ja on taas menossa vetämään leiriä Aholansaareen.

Kesän leikit ja riemut, yhdessä tekeminen ja yhdessä hiljentyminen kauniin luonnon keskellä luovat lapsille unohtumattomia muistoja.

- Olen saanut niin paljon hyvää Aholansaaren rippikouluista, leiriläisenä ja isosena, että haluan antaa nyt oman panokseni tälle työlle, Riitta Yliluoma kertoo.

Johanna Sointula

 

 

Lasten Katekismus, Antti Siukonen, Harri Heikkanen, Lasten Keskus, 2014

Pienten suuria kysymyksiä, toim. Marie-Agnès Gaudrat, suom Kira Poutanen, Kirjapaja2007

 

Tapahtuu
Pe 8.12.–9.12.
Miesten adventtitapaaminen Kainuun opistolla. Lisätietoja.
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja (kelaa sivun alalaitaan)
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi