Kolumni 5/2014
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Kolumni 5/2014

Ossi Kuoppala

Kuva Maija Kuoppala

Kansakunta rukoilee

Talvisodan aikaan, kun vaara oli suuri, presidentti Kallio kehotti kansaa rukoilemaan. Tavaksi tuli radiossa soittaa Turun tuomiokirkon kelloja puolenpäivän aikaan. Se oli merkki kansalle laskeutua polvilleen. Ajatus oli, että ilman yhteistä rukousta, kansakunta ei selviä. Samaan tilanteeseen syntyi virsi, Suomalainen rukous, ”Siunaa ja varjele meitä, Korkein kädelläs.”

Monet muistavat yhä sen hetken, kun presidentti itse johti rukousta radiossa. Hänen sanansa kuuluivat näin: ”Taivaallinen Isämme, katso armollisesti kansamme puoleen. Sinä näet, että se on mitä suurimmassa vaarassa. Siksi rukoilemme Sinua: Herra auta meitä hädässämme.”

Jotain vastaavaa tapahtui nyt myös täällä Namibiassa. Maan presidentti Pohamba kutsui kansaa kokoon, pukeutumaan mustiin ja rukoilemaan. Kirkkojen kelloja soitettiin kuin herätyshuutona 6.3. klo 13 kymmenen minuutin ajan, ja tuona hetkenä kymmenet tuhannet namibialaiset painoivat päänsä rukoukseen. Tämän jälkeen oli hiljainen hetki ”sodan” uhrien muistoksi. Alkoholia ei saanut myydä tuona päivänä. Kokouspaikkoina olivat stadionit, torit, kirkot eri puolilla maata. Päätapahtuma oli Windhoekin stadionilla ja sitä johti itse presidentti.

Presidentti Pohamban rukouskutsun syynä oli perheväkivalta, joka on riivannut tätä maata yhäti kiihtyvällä voimalla. Vaikka naisen alisteinen asema suhteessa mieheen on parantunut viimeisten vuosien aikana, se ei ole vähentänyt naisiin kohdistuvaa väkivaltaa, päinvastoin. Ongelmana näyttää olevan se, että mitä enemmän naisten asemaa parannetaan, sitä enemmän parisuhdeväkivalta tuntuu lisääntyvän.

Parisuhdeväkivalta kosketti meitäkin ja liian henkilökohtaisesti, kun yksi viimeisimmistä surmatöistä tapahtui luterilaisen kirkon” porstuassa”, Paulinumin teologisessa seminaarissa. Vastavalmistunut botswanalainen naisopiskelija surmattiin ra’asti huoneeseensa seminaarin kampuksella. Hän oli tämän vuoden 12. uhri, seuraavalla viikolla surmattuja oli jo kuusitoista. Presidentin mitta tuli täyteen ja hän sanoi: ”Namibia on sodassa itseään vastaan. Vihollinen ei ole rajan takana, vaan se on keskellämme, jos aviomiehet surmaavat vaimojaan ja nuoret miehet tyttöystäviään.”

Hämmentyneinä monet kyselivät, mistä tämä ilmiö johtuu ja voidaanko pelkällä rukouksella tämänkaltaisen vihollisen niskaa taittaa?

Kaikki eivät presidentin rukouskutsuun vastanneet. Kaupungilla liikkui autoja, joiden kylkiin oli kissan kokoisin kirjaimin kirjoitettu: ”Älkää pelkästään rukoilko, tehkää jotain köyhyyden, syrjäytymisen ja työttömyyden poistamiseksi.” Monet eivät myöskään tienneet, miten tulisi rukoilla. Olisiko rukoiltava, että Jumala suojelisi Namibian naista väkivaltaisilta miehiltä vai sitä, että Jumala parantaisi sairaat miehet? Kysely jatkuu yhä tänä päivänä. Aika näyttää, minkälaista satoa rukouspäivä tulee kantamaan.

Oli, miten oli. Ehkä presidentti sai sen, mihin pyrkikin. Kaikki tiedostavat nyt, missä vihollinen on, ja mikä on sen nimi. Monille on selvinnyt myös, miten tällaista vihollista vastaan on taisteltava.

Kun stadionilla rukoiltiin, oli sanojen sisältö, etenkin luterilaisissa kirkoissa sama kuin presidentti Kallion rukouksessa talvisodan aattona, kun hän jatkoi rukoustaan: ”Herra Jeesus Kristus, ilman sinua me olemme voimattomia hävittäviä voimia vastaan...Auta meitä Pyhän Hengen kautta ryhtymään omassa elämässämme taisteluun syntiä vastaan ja olemaan kestäviä siinä taistelussa loppuun saakka.”

Ossi Kuoppala

 

 

 

Tapahtuu
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi