Pääkirjoitus 5/2014
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Pääkirjoitus 5/2014

Päätoimittaja Simo Juntunen

Kuva Matti Karppinen

Kilvoitelkaa toistenne kunnioittamisessa

Viime aikoina julkisuudessa on herätelty keskustelua herännäisyydestä ja Herättäjä-Yhdistyksestä. Keskustelun käynnistänyt ryhmä käyttää itsestään nimeä ”körttikapina”. Ryhmän nimissä toimivat ovat ilmaisseet huolensa: Kristuksesta julistuksessa, Raamatun asemasta ja arvovallasta sekä Siionin virsien uudistamisesta. Heidän esittämiinsä näkemyksiin ja kysymyksiin on vastattu mm. Herättäjä-Yhdistyksen nettisivuilla. Keskusteluja käydään samaan aikaan myös sosiaalisessa mediassa, seuratuvissa, kokoontumisissa ja satunnaisissa tapaamisissa. Halu keskustella on elävän liikkeen merkki.

Herännäisyys tunnetaan avarana kansankirkollisena liikkeenä, johon kuuluu eri tavoin ajattelevia kristittyjä. Kun on kysytty herännäisyyden oppia, on vastattu, että meillä on vain luterilaisen kirkon yhteinen oppi. Herättäjä-Yhdistys on jättänyt ottamatta koko liikkeen puolesta kantaa moniin kysymyksiin. Tämä ei tarkoita, että liikkeen sisällä ja puheenvuoroissa ei ole näkemyksiä ja vaikuttamista. Samaan seurapenkkiin on erilaisina mahduttu yhdessä veisaamaan, armon vilauksia kaipaamaan ja kuulumisia vaihtamaan.

Tarvitsemme parempaa vuorovaikutusta ja kohtaamista. Moni yritys keskusteluun voi tyrehtyä alkuunsa. Nyrkit pystyssä ei synny rakentavaa yhteyttä vaan pahimmillaan haavoitettuja mieliä tai samalla mitalla takaisin maksamista. Yhteyttä ei synny leimaamalla toisia harhaoppisiksi, epäilemällä motiiveja tai levittämällä virheellistä tietoa. Tämän kaltainen toiminta ei ole koskaan rakentanut vaan ainoastaan repinyt ja hajottanut. Ilmiö tunnetaan halki kristikunnan historian. Siitä riittää meille kaikille opiksi otettavaa ja varoittavia esimerkkejä.

Heränneet kuuluvat kristittyjen ja kirkkojen väliseen ekumeeniseen perheeseen. Viime kuussa osallisuus tähän perheeseen vahvistui virallisesti, kun Suomen Ekumeeninen Neuvosto hyväksyi Herättäjä-Yhdistyksen kumppanuusjärjestökseen. Tuon perhe-elämän päämäärä on merkittävä: ”Ekumenian tavoitteena on hajallaan elävän kristikunnan saattaminen keskinäiseen yhteyteen. Kristittyjen yhteys on sekä uskon että elämän yhteyttä. Se on Raamatun mukaan sekä lahja että kutsumus. Työ kristittyjen yhteyden ja Kristuksen kirkon ykseyden puolesta perustuu Jeesuksen rukoukseen: Minä rukoilen, että he kaikki olisivat yhtä”.

Yhteys kristittyjen välillä syntyy, säilyy ja vahvistuu siellä, missä otetaan todesta vaikkapa virren pyyntö: ”Opeta veljenämme, jokaista pitämään, kaukana, lähellämme, ken pyrkii pyhimpään”. Yhteyttä on tänäänkin aika vaalia ja rakentaa toinen toistemme kunnioittamisessa kilvoitellen.

Simo Juntunen

 

Tapahtuu
Pe 8.12.–9.12.
Miesten adventtitapaaminen Kainuun opistolla. Lisätietoja.
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja (kelaa sivun alalaitaan)
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi