HK 4/2014 Pääkirjoitus
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

HK 4/2014 Pääkirjoitus

Päätoimittaja Simo Juntunen

Kuva Matti Karppinen

Kohti ristiä ja Kristusta

Nuolirististä on tullut heränneille yhteinen tunnusmerkki viimeisten vuosikymmenten aikana. Tunnus näkyy tämänkin lehden kannessa. Se on merkkinä opasviitoissa herättäjäjuhlilla ja vilahtelee heränneiden toiminnassa tuotemerkin tavoin. Yksinkertaisen nuoliristin kärjet osoittavat samaan kohtaan ikään kuin keskukseen ja ytimeen. Ristin suunnittelija kiteytti tunnuksen viestin; keskelle elämää, kohti ristiä ja kohti Kristusta.

Neljässä nuolessa voi nähdä keihään kärjet, ilmansuunnat, vuoden ajat tai vaikkapa ihmisten erilaisuudesta huolimatta myös keskinäisen samuuden. Tulemme eri suunnista, kaikki erilaisina ja yksilöinä, syntisinä ja armoa vailla. Olennaista on lopulta se, mihin kärjet osoittavat. Ne osoittavat Kristukseen ja ristiin, toivon ja sovituksen merkkiin. Siihen, mitä Jumala on tehnyt ja tekee. Se yhdistää kristittyjä idässä ja lännessä, etelässä ja pohjoisessa.

Nuoliristitunnusta uudistettiin joitakin vuosia sitten. Vanha tunnus sijoitettiin vihreän pallon keskelle. Vihreän pallon voi nähdä ensiksikin Jumalan luomana maailmana, ihmisen elämänpiirinä. Sitä meidät on luotu vastuullisesti viljelemään ja varjelemaan sekä osallistumaan yhteiskuntaan ja palvelemaan toisiamme lahjoillamme. Toiseksi tunnus muistuttaa, että Jumala itse toimii, luo ja vaikuttaa tämän maailman keskellä, sen historiassa, nykyisyydessä ja tulevaisuudessa. Kolmanneksi nuoliristi vihreän pallon keskellä viestii, että armon ja toivon sanoma Kristuksesta ja rististä on tarkoitettu koko maailmalle, kaikille luoduille.

Piinaviikon aikana nuolet osoittavat hiljentäen runnellun ja häväistyn Jeesuksen kärsimykseen, tuskaan, kuolemaan ja ristinpuuhun. Niihin osoittavat myös Pontius Pilatuksen kärsivää Jeesusta pilkkaavat sanat: ”katso ihmistä”. Kiirastorstain viimeinen ateria ja ehtoollisen asettaminen kertovat uhrista ja uudesta liitosta. Tyhjän haudan todistajat kertovat pääsiäisen ilosta, kuoleman voittamisesta ja ylösnousemuksen toivosta. Tämän kaiken keskeisen äärelle meitä jälleen kutsutaan kiireiltämme suuntamaan. Siunattua ristintien matkaa ja pääsiäisen juhlaa!

Simo Juntunen

Tapahtuu
Pe 8.12.–9.12.
Miesten adventtitapaaminen Kainuun opistolla. Lisätietoja.
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja (kelaa sivun alalaitaan)
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi