Kolumni 3/2014
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Kolumni 3/2014

Jaakko Kaartinen-Koutaniemi

Iloa kurjuudessa

Oltiin nuorina yhden kerran Aholansaaressa ja juteltiin tietäväisen oloisina ihmisyydestä, nöyryydestä ja armosta. Yksi ystävistä tokaisi siihen keskusteluun, että jos hän saa lapsen, niin aikoo kyllä kehua ja ihailla tätä estottomasti ja kaikin mahdollisin tavoin. Hänen mielestään sellainen on lapselle tarpeen, perisynnin saarnaamisen sijaan.

Viisas tuo ystävä. Viimeisten parin vuosikymmenen aikana on tutkimusperustaisesti todennettu, että ihminen, joka varhaisimmasta lapsuudestaan kokee välitöntä kuulluksi tulemista ja hellyyttä, ja nauttii vanhempiensa ja muiden elämäänsä kuuluvien ihmisten jakamaa iloa olemisestaan, oppii itse kohtaamaan, kuulemaan, auttamaan ja jakamaan iloa.

Kasvatuksessa pitäisi keskittyä avoimesti vahvistamaan hyvää, sen sijaan että vahditaan virheitä ja rangaistaan pahasta. Se on neurologinen fakta.

Kirkoille on ollut tärkeää kautta vuosisatojen tähdentää ihmisen kehnoutta: räpellämmehän syntien pauloissa. Ihminen on huono, huoataan. Kurja ja vaivainen.

”Olet taitava, osaava, kekseliäs.”

”Olet kaunis, upea, ihana.”

Ristiriidalta tuntuu herännäisyydelle rakas tummanpuhuvuus ja toisen ihmisen ilossa kylvettäminen – tai sellaisessa ilossa kylpeminen! Kuvitelkoon jokainen mielessään seuratuvan, jonne saapuvalta kysyttäisiin, mitä tämän elämään nyt kuuluu, ja että vastaaja kertoisi olevansa onnesta täyttynyt. Mitäs sellainen ihminen seuroista, joka huokailee olemisen ilosta?

Tosi on silti, että meillä oli aina hauskaa nuorina keskenämme. Siksi Aholansaareen mentiin. Vaikka valkoisen miehen taakasta, omastatunnosta, hauraudesta, heikkoudesta ja näistä herännäis-eksistenssin tasoista opittiin puhumaan, mekin olimme ilossa.

Ja körtti voi varmasti tulla sellaisestakin lapsesta, joka saa päivästä toiseen myönteistä vahvistusta uteliaisuudelleen, riehakkaalle leikkisyydelleen, halulleen mennä ja tulla toisten kanssa, ja jota otetaan syliin, halataan ja suukotellaan arkena ja pyhänä. Ainakin jokainen lapsi sellaista ansaitsisi. Ja ansaitsisi aikuinenkin. Koska olemme vaan matoja maan, mutta ilokin on totta.

Jaakko Kaartinen-Koutaniemi

Tapahtuu
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi