Pääkirjoitus 3/2014
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Pääkirjoitus 3/2014

Hengellisen Kuukauslehden päätoimittaja Simo Juntunen

Kuva Matti Karppinen

Malmbergin lähetyslipas

Kuva Tiia Ylinen

Malmbergin lähetyslippaan sanoma

Heränneet osallistuvat aktiivisesti kirkkomme lähetystyöhön. On ymmärretty ja otettu todesta Jeesuksen opetukset lähettää ja lähteä, mennä ja tehdä, palvella ja julistaa. Usein on nähty ja nähdään hyväksi lähettää lähetystyöntekijöitä ja osaamista. Toisinaan on parempi osoittaa tukea yhteistyökirkkojen omien työntekijöiden kouluttamiseen ja hankkeisiin. Tärkeää on kertoa, mitä kerätyillä varoilla saadaan aikaiseksi. Se vahvistaa luottamusta, että annettu tuki menee perille. Näitä terveisiä kentältä myös Hengellinen Kuukauslehti välittää lukijoilleen.

Kalajoen käräjillä 1838-39 useita heränneitä tuomittiin rangaistuksiin seurakiellon rikkomisesta ja laittomasta varojen keräämisestä lähetystyölle. Rangaistujen joukossa olivat mm Paavo Ruotsalainen ja Nils Kustaa Malmberg. Muistona kaukaisilta ajoilta on lipas, jolla Malmberg keräsi varoja lähetystyöhön. Alkuperäinen lipas oli viimeiset kaksikymmentä vuotta lainassa Suomen Lähetysseuran museossa Helsingissä. Seuran luovutettua etnisen esineistönsä Suomen Kansallismuseolle, lipas palautui ja on nyt nähtävillä Wanhan Karhunmäen körttimuseossa Lapualla.

Vanha lähetyslipas muistuttaa ensiksikin, että kirkko ja sen hyvä sanoma kolmiyhteisestä Jumalasta on tarkoitettu koko maailmalle, kaikille luoduille. Kirkko on maailmassa Jumalan työtä varten. Ja haavoittuva maailma, jossa kirkkona elämme ja toimimme, on Jumalan oma maailma. Kristus on sovittanut koko maailman.

Toiseksi tuo lipas muistuttaa, että kaikkia tarvitaan. Jokainen kristitty on lähetetty ja kutsuttu mukaan Jumalan lähetykseen. Lähetystyö ei ole pelkästään siihen vihkiytyneiden erityisasiantuntijoiden työtä. Tarvitaan lähtijöitä ja lähettäjiä. Sen ymmärsivät Kalajoen käräjillä tuomitut. He nikkaroivat säästölaatikoita, laittoivat niitä näkyviin koteihinsa, keräsivät rahaa lähetyskohteita varten ja pitivät seuroja. Nyt on meidän vuoromme toimia ja antaa omastamme.

Kolmanneksi Malmbergin lähetyslipas kertoo meille rohkeudesta asettua tuulta vasten ja kokeilla uutta. Lähetyslipas oli aikansa innovaatio. Sen käyttö muistuttaa rohkeudesta toimia hyvän tarkoituksen puolesta. Ajat vaihtuvat ja maailma muuttuu. Myös me tarvitsemme vahvoja näkyjä, uutta rohkeutta, uskallusta ja iloa työhömme. Lähetystyö maailmassa jatkuu ja siihen kirkkoa tarvitaan.

Tapahtuu
Pe 15.12.
Klo 18
Uusin kirkkain sävelin -kuorokonsertti Oulunkylän vanhassa kirkossa. Lisätietoja
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi