Pääkirjoitus 2/2014
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Pääkirjoitus 2/2014

Päätoimittaja Simo Juntunen

Kuva Matti Karppinen

Taivaassakin veisataan

Pari vuosikymmentä sitten pääsiäisen aikoihin menin vanhaan kotikirkkooni Kainuussa. Kirkossa istui paljon vanhoja tuttuja, mutta yllättäen myös runsaasti itselleni vieraita ja outoja. Mitkähän ”herätyksen tuulet” täällä nyt ovat alkaneet puhaltaa, huomasin miettiväni. Hätkähdin ja yllätyin toisen kerran, kun virsi alkoi. Väki veisasi täysin palkein ja suurella hartaudella.

Mitä oli tapahtunut? Ymmärsin myöhemmin, että seurakunnan uusi kanttori oli saanut ”hiljaisen kansan” veisaamaan ammattitaidollaan ja lahjoillaan. Hän osasi upeasti tukea seurakunnan veisuuta uruilla ja esiveisuullaan. Hän ei jyrännyt liialla voimalla ja volyymillä vaan tuki, kantoi ja kannatteli veisuuta taitavasti. Ja sai väen liikkeelle.

Musiikki liikuttaa kaikenikäisiä. Kirkon penkit täyttyvät näinäkin aikoina usein ääriään myöten konserteissa tai kun päästään itse laulamaan ja veisaamaan. Työssäni olen nähnyt omin silmin, kuinka musiikki sulattaa kankeat jäsenet ja saa raavaan suomalaisen talkoomiehen viemään hymy huulilla ja twistaten kolehtia astiaan. Näin kävi Senegalissa kirkon vihkiäisissä vuosia sitten. Musiikki ei ole vain keino ilmaista iloa vaan se myös tuottaa sitä. Se lohduttaa surussa ja antaa voimaa arjen keskelle.

Herännäisyydessä seurojen ja hengellisen elämän hoitamisen kantava tukipilari on Siionin virsien veisaaminen. Jaakko Elenius kirjoitti aikoinaan, että kaikesta muusta ihminen riisutaan ajan ja ikuisuuden rajalla, mutta virtensä hän saa pitää. Taivaassa veisataan rohkenevat virret luvata. Siionin virsiä uudistetaan parhaillaan ja työn etenemistä jaetaan jatkossakin runsaasti tietoa tässä lehdessä ja Herättäjä-Yhdistyksen nettisivuilla. Virsikokoelmaa uudistetaan, että virret löytäisivät paikkansa myös tulevien sukupolvien käytössä.

Edellisessä uudistamistyössä mukana ollut Eemil Ponsimaa sanoi virren merkityksestä seuraavasti: ”Siionin virret tarjoavat valmiit sanat vaivatun ihmisen lausuttavaksi armahtajalleen. Ja kun supisuomalainen, koruton sävel on siivittämässä näitä sydänten sanoja, ne saavat voiman, joka särkee kovat mielet ja kohottaa ne armoistuimen eteen. Sydän on täynnä kiitosta, kun niihin sanoihin ja säveliin saa yhtyä”.

Simo Juntunen

 

Tapahtuu
Pe 15.12.
Klo 18
Uusin kirkkain sävelin -kuorokonsertti Oulunkylän vanhassa kirkossa. Lisätietoja
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.2018
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi