Kolumni 1/2014
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Kolumni 1/2014

Kolumnisti Ossi Kuoppala

Kuva Maija Kuoppala

Se itkee, jolla on nälkä

Istun Oshifon kirkon sakastissa. Vastapäätäni kapean pöydän toisella puolella on tärkeässä papillisessa toimituksessaan pappi Hernrik. Hänellä on pöydällä jauhopussi, jonka sisältöä hän on jakamassa yhteentoista osaan. Oven suussa, kädet ristissä on vanha vaimo, yhdeksän lapsen äiti.

Kun toimitus on ohitse, istumme kauan aikaa hiljaa. Vaimo poistuu paikalta mieli keventyneenä ja siunaavin sanoin. Minulla ei ole mitään sanottavaa, vielä vähemmän kysyttävää. Olin nyt nähnyt ja kokenut kaiken sen, mitä tulin täältä hakemaankin, Sanan lihaksituloa. Halusin kuulla, miten puutteen alainen pappi saarnaa nälkäiselle seurakunnalle. Nyt olin sen nähnyt ja enemmänkin. Olin saanut oppitunnin siitä, mitä merkitsee kun oikea käsi ei tiedä mitä vasen tekee. Olin oppinut, millä tavalla sekä lampaat että vuohet tulevat ravituiksi.

Selkäni takana on sakastin ikkuna. Näen pastorin silmien heijastavan kaiken sen mitä hän näkee. Minä olen siinä etualalla. Heilautan hiukan ruumistani todetakseni sen. Näen hänen silmistään, että takanani ikkunalla on lisää hiljaisia ihmisiä.

Itseä on joskus hyvä katsoa tällä tavalla toisen ihmisen kautta. Ennen uskottiin, että ihminen voi peilistä nähdä omaan sisimpäänsä. Jotkut kansat uskoivat myös, että peiliin katsomalla ihminen saattoi puhdistaa sisimpänsä.

Pastorin silmiä katsellessani mietin omia lihapatojani ja niiden särpimiä, omaa kutsumustani tällaisen miehen virkaveljenä. Mihin minun rahkeeni riittäisivät. Mikä olisi minun sisäinen tilani, jos olisin virkaveljeni housuissa jakamassa kaikkea yhteentoista osaan ja enempäänkin kustannuksia laskematta.

Mutta tämä mies tekee sen, eikä näytä edes epäröivän. Tiedän että hän ei ole saanut palkkaansa säännöllisesti ja tiedän myös sen, että hän on joutunut lähtemään Oshakatin torille myymään vihanneksia saadakseen pappilan vesi-ja sähkölaskut maksettua. ”Jos on köyhä seurakunta, on myös pappi köyhä”, hän naurahtaa.

Yhtä paljon kuin näiden vuohien ja lampaiden kohtalo, minua huolestuttaa oma itseni. Tunnen oman nälkäni. Miten kaukaa minä olen haettu ja kaikki se, mikä minun sieluani muka ravitsee. Eikä tämä ole ensimmäinen kerta.

Mieleeni tulee toinen köyhä pappi vuosien takaa, Manuel Angel, Kolumbiasta. Hän oli kuin namibialainen virkaveljensä Henrik ja julisti jouluista sanomaansa:

”Me kaikki täällä maailmassa olemme kohtalonyhteydessä toisiimme. Meidät sitoo yhteen sama rakkauden vaatimus. Minä en saarnaa teille Jumalan mittaamattomasta suuruudesta. Sitä minä en voi käsittää. Minä saarnaan teille Jumalan ihmisyydestä. Minä en tiedä mitään aikojen alusta asti oleesta ikuisesta Jumalasta. Minä saarnaan Jumalasta, joka on tässä ajassa. Minä en puhu Jumalasta tuomarina. Minä puhun tuomitusta Jumalasta, sorretusta, jolta on riistetty oikeus olla ja taistella vapautensa puolesta. Minä en puhu Jumalan kaikkivallasta. Minä puhun pienestä lapsesta, joka makaa seimessä ja itkee, kun on nälkä.”

Ossi Kuoppala

 

 

Tapahtuu
Pe 8.12.–9.12.
Miesten adventtitapaaminen Kainuun opistolla. Lisätietoja.
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja (kelaa sivun alalaitaan)
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi