Pääkirjoitus 1/2014
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Pääkirjoitus 1/2014

Päätoimittaja Simo Juntunen

Kuva Matti Karppinen

Ei majaa täällä pysyvää

Vuoden alkaessa tähytään tulevaan. Jos ei aina ole kovin helppoa ollut meidän ja menneiden polvien matka tähän asti, niin haastavalta näyttää tuntematon reitti edessä. Tulevaisuuden usko tahtoo useilla horjua, kun kuuntelee ja katselee ympärilleen. Monia vaikeuksia on näköpiirissä, ongelmia ratkottavana ja valintoja tehtävänä. Mutta sitähän elämä on. Vain muutos on pysyvää.

Haluamme hallita muutosta. Etsiä oikeaa suuntaa ja kestävää pohjaa. Kyselemme riittääkö rohkeus ja taito? Mistä luopua, mitä säilyttää tai uudistaa? Voittaako mielemme virheiden ja eksymisen pelko saaden meidät jäämään paikoilleen? Onko viisautta pitääkin joskus vanhasta kiinni, kulkea rohkeasti vastavirtaan? Uudistaako maltilla, polkeako jarrua, vai painaa reippaasti kaasua?

Historia opettaa, että muutokset ovat usein myös hallitsemattomia kaaoksia. Löydämme sieltä kukoistavien yhteiskuntien romahduksia, julmia hirmuvaltiaita, luonnonvoimien runtelemia maita ja yhteisöjä. Näiden voimien edessä ihminen tuntee pienuutensa. Kehitys ei ole useinkaan ollut kestävää, eikä hallittavaa. Saman pienuuden kokemuksen kohtaamme yksilöinä, kun kenenkään pyytämättä kohtaamme kuolemaa tai kun sairaus runtelee, mieli järkkyy, voimat loppuvat ja vaivalla kokoon kyhätty hajoaa.

Tänä vuonna maamme vanhin herännäisopisto täyttää sata vuotta Lapualla. Opisto perustettiin vastaamaan nuorten tiedon janoon. Ajan virrassa sekin on elänyt monet muutokset. Opisto on etsinyt aikojen vaihtuessa uusia tehtäviä ja laittanut vanhaa pois. Tulevaisuutta tähyämällä on yritetty ymmärtää muutosta ja ennakoida tarpeita. Ja paljon on matkalla veisattu vuoroin, kuoroin ja yhdessä.

Herännäisyyden hengellisyyttä kuvataan usein matkalaisten jumaluusopiksi. Sitä edustaa virren ajatus: ”Ei majaa täällä pysyvää vaan vaivaa, koti-ikävää on heillä matkallansa”. Ihminen on kuin kedon kukka, ruoho, joka lakastuu. On ymmärretty, että nämä maalliset majat ja rakenteet eivät ole koskaan pysyviä. Niistä pitää huolehti, mutta ei liiaksi kiintyä. Samalla on luotettu ja toivottu, että matkan päässä on kerran parempi koti taivaassa. Sinne Kristus kantaa. Ei vain menneessä vaan jo tässäkin päivässä ja huomisessa. Usko onkin lopulta oman hallinnan sijaan hallittavana olemista, armon varaan jäämistä.

Simo Juntunen

Tapahtuu
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi