Marraskuun kirjoitus: Merja Kangas
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

SUOJELEMISESTA

 

Vanhemmat suojelevat vauvaa ja pikkulapsia - yrittävät suojella murrosikäisiäkin vaihtelevalla menestyksellä. Suojelemisen tehtävä siirtyy vähin erin itselle. Siinä on yksi olennainen aikuistumisen merkki. Tämä on kuitenkin oppia ikä kaikki.
Pitää opetella olemaan valppaana: mikä on turvallista, mitä kannattaa välttää, miten suojautua ja missä olla rohkea. Erilaisissa tilanteissa tarvitaan erilaista suojaa. Eihän leipomiseen laiteta hyönteismyrkyttäjän kokopukua kypärineen, kun pelkkä esiliinakin riittää.
Ihmissuhteissa ollaan vuorovaikutuksessa eli vaikutetaan toisiinsa vuorotellen. Niissä itsensä suojeleminen on erityisen monimutkaista. On hankalaa välillä huomata, milloin toinen on kulkemassa yli rajojeni tai rikkoo ympärilläni olevaa ns. kunnioituksen vyöhykettä. Tärkeää olisi sanoa ääneen oman sietokykynsä rajat. Minulla kuuluisi olla myös valta määrätä, kuka minua koskee ja millä tavalla.
Jos sitten käy niin, että en ole pystynyt suojautumaan ja olen vahingoittunut, voi olla tarvetta rakentaa nopeasti ympärille vahva muuri, jota kukaan ei läpäise. Siitä saattaa muodostua kuin eristysselli, jos siihen ei ala kaiverrella edes kurkistusluukkuja. Joku muodostaa suojakseen kilpikonnan kilven, johon voi nopeasti vetäytyä, kun on sellainen olo.
Uhka ei aina tule ulkoapäin. Oma mieli rakentelee välillä kauhukuvia ja epätoivoa. Silloin suojana voikin toimia toinen ihminen, jonka kanssa jakaa ajatuksia.
Joskus epätoivo nousee siitä, että ei voi pelastaa niitä, joilla on suuri hätä. Tässä kohdassa meitä ei kutsuta Kaikkivaltiaan tehtäviin, mutta ehkä suojelusenkeleiden työkaveriksi. Jotain pientä konkreettista voimme tehdä, katsoa ihmistä (ei siis kansanjoukkoa tai koko maailmaa), huhuilla muurin taakse tai ojentaa kilpikonnalle voikukan lehden.
Liiallinen huolehtiminen lamauttaa toimettomuuteen ja ilottomuuteen. Olisiko mahdollista kääntää huolessa piehtarointi levollisemmaksi rukoukseksi, iltavirren sv 238 sanoin:
Mua siipeis suojaan kätke oi Jeesus Herrani
suojassas suo mun olla jos kuinka kävisi.
…Ja meidät suuret, pienet, sun sulje suojahas
yö rauhainen suo meille
oi Jeesus laupias.

 

Merja Kangas

 

Julkaisemme tällä palstalla kuukausittain vaihtuvia kirjoituksia ihmisen katsomisesta, armosta, toivosta, oikeudesta ja vastuusta.

Tapahtuu
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi