Silmäteränä lapset ja perheet
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Silmäteränä lapset ja perheet

Tenavakirkon tunnelmia Haapajärven Herättäjäjuhlilla.

Kuva Tanja Kopsa

Minna Ruuttunen

Herättäjä-Yhdistyksessä aloitettiin tämän vuoden keväällä lapsi- ja perhetyön hanke.

 

Hankkeen on suunniteltu kestävän syksyyn 2015 ja siitä vastaa pastori Minna Ruuttunen. Hänen toimenkuvastaan 50% koostuu hankkeesta ja 50% Helsingin ja Uudenmaan aluesihteerin toimesta.

- Hankkeen tavoitteena on tukea lapsiperheitä herännäishenkisessä kasvatuksessa. Hankkeessa etsitään myös keinoja, miten perheellisten olisi helpompaa osallistua seuroihin, kirkkopyhiin ja tapahtumiin. Tavoitteena on myös tarjota seurakunnille herännäishenkistä kasvatusmateriaalia, Minna kertoo.

 

Ruoka, lastenhoito ja mainostus

Hankkeessa pyritään luomaan käytäntöjä, jotka voisivat toimia myös ilman työntekijän panosta. Siksi on luontevaa panostaa siihen, mitä meillä jo on: seurat, kirkkopyhät ja olemassa olevat leirit.

- Ensiaskel perheiden huomioimisessa alkaa paikallisosastoista. Miten alueenne tapahtumissa voitaisiin huomioida lapsiperheet? Voitaisiinko paikallisosastossa joskus pitää pyhäkouluseurat, tai jopa Herättäjän perhemessu, Minna kysyy.

Jos lapsiperheitä halutaan saada mukaan tapahtumiin ja jos halutaan tukea herännäishenkistä kasvatusta, on Minnan mielestä muistettava kolme asiaa: ruoka, lastenhoito ja mainostus.

- Voisiko pullakahvien sijaan tarjota vaikkapa nakkikeittoa tai voileipiä? Kutsuttaisiinko isoskoulutuksen käynyt körttinuori pitämään seurojen tai messun aikana pyhäkoulua johonkin toiseen tilaan? Tai voisiko pyhäkoulun pitäjä olla yksi aktiiveista? Tapahtumia on myös mainostettava, jos halutaan myös perheellisiä paikalle.

 

Pyhäkouluseuroihin saavat tulla kaiken ikäiset

Lapsi- ja perhetyön hankkeessa panostetaan siihen, että paikallisosastoissa järjestettäisiin ainakin kerran kaudessa pyhäkouluseurat.

- Pyhäkouluseurat on seurat kaikenikäisille, ei vain lapsiperheille. Reilun puolentunnin ajan lapsille järjestetään omaa ohjelmaa erillisessä huoneessa, jolloin aikuiset saavat rauhassa keskittyä seurapuheisiin ja veisuuseen. Aluksi ja lopuksi veisataan yhdessä, Minna Ruuttunen kertoo.

Herättäjän isoskoulutuksen yhteydessä keväällä 2014 nuoria koulutetaan vetämään pyhäkoulua. Paikallisosastoille toimitetaan yhteystiedot näistä halukkaista pyhäkoulunpitäjistä. Jokainen aikuinen, jolla on intoa puuhata lasten kanssa, voi tietenkin myös ottaa tämän pyhäkouluosion seuroissa vastuulleen.

- Tämän syksyn aikana Herättäjä-Yhdistyksen kotisivuille (www.h-y.fi) on tulossa vapaaehtoisten aikuisten suunnittelema nettipyhäkoulu. Siitä saa valmiita ideoita pyhäkoulujen toteuttamiseen.

Nettipyhäkoulua voi jokainen vanhempi tai seurakunnan työntekijä hyödyntää omissa ympyröissään.

- Ottakaa koppi pyhäkouluseuroista ja järjestäkää sellaiset!

 

Leirejä lapsille, perheille ja kummeille

Herännäishenkisiä lasten - ja perheiden leirejä toteutetaan taas ensi kesänä Nilsiän Aholansaaressa ja Lapualla Wanhassa Karhunmäessä. Aholansaaressa järjestetään legendaarinen telttaleiri, eli Telttis, sekä vapaaehtoisvoimin toteutettu perheleiri.

Wanhassa Kanhunmäessä järjestetään ensimmäistä kertaa kummileiri. Se on tarkoitettu ensisijaisesti tytöille ja pojille ja heidän kummeilleen.

- Jos olet miettinyt, miten muistaa kummilasta tai mitä kummeus ylipäätään tarkoittaa, niin kummileiri on mahtava tilaisuus ottaa siitä selvää!, Minna Ruuttunen kertoo.

 

Hartauskirja tulossa!

Hankkeen tavoitteena on myös tarjota seurakunnille herännäishenkistä kasvatusmateriaalia. Tämä tapahtuu nettipyhäkoulun materiaalin tuottamisen kautta sekä erityisesti varhaisnuorille suunnatun hartauskirjan kautta.

- Suunnitelmissa on tehdä kirkkovuotta seuraava kirja, jota voi käyttää esimerkiksi koulujen aamunavauksissa ja varhaisnuorten leireillä.

Siellä täällä on jo virinnyt omia toimintamuotoja, kuten perheiden puuhapäiviä ja Seuratuvan lapsikuoro Helsingissä.

Facebookiin on perustettu ryhmä nimeltä Herättäjä-Yhdistyksen lapsityön idearyhmä, johon saa liittyä ja esittää siellä kysymyksiä ja ideoita.

- Tervetuloa mukaan!, Minna Ruuttunen toivottaa.

Johanna Sointula

 

 

Lisätietoja ja kysymyksiä saa esittää!

H-Y:n lapsi- ja perhetyön hankevastaava

Minna Ruuttunen

**@**

p.040 779 3695

 

Tapahtuu
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi