Nostalgiaa ja tulevaisuudensuunnitelmia Körttifoorumissa
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Nostalgiaa ja tulevaisuudensuunnitelmia Körttifoorumissa

Kuva Matteus Pentti

Kuva Matteus Pentti

Herännäishenkinen nuorisotoiminta oli teemana Aholansaareen kokoontuneessa Körttifoorumissa.

 

Aholansaari täyttyi Herättäjä-Yhdistyksen nuorisotyön 40-vuotisjuhlavuoden merkeissä miltei viimeistä mökkiä myöten eri-ikäisistä entisistä nuorista. Tapahtuman otsikkona oli ”Paluutietä etsimässä”.

Monille eri puolilta Suomea tulleilla paluutie Saareen oli myös palaamista vuosien tai vuosikymmenten tauon jälkeen tärkeiden muistojen syntypaikalle. Kun yli satapäinen joukko muisteli menneitä, eri aikojen teineillä tuntui olevan sama kokemus päällimmäisenä. Sitä kuvattiin vastaanotetuksi ja hyväksytyksi tulemisen tunteeksi ja luvaksi olla oma itsensä.

Samanlaiset ilmaisut nousivat esiin kliseemäisyyttään uhmaten seurapuheissa, alustuksissa ja maallikon pitämässä saarnassa. Myös torjunnan ja ohittamisen kokemukset arvatenkin elävät omaa elämäänsä niiden ihmisten muistoissa, jotka eivät käy näissä tapahtumissa.

Muistelupaneelissa keskustelivat lauantaiaamuna Pentti Lemettinen, Anssi Joutsenlahti ja Leena Untamala sekä Aholansaaren toiminnanjohtaja Tytti Lintunen. Lintusen mukaan nimenomaan työikäisten aikuisten tapahtumille on tilausta. Hän muistutti myös siitä, että Aholansaari tarvitsee vierailijoita pysyäkseen kannattavana.

 

Seuroja ja jotain uutta kaivataan

Facebookin Entisten Aholansaaren nuorten joukkoon liittyneet tuhat jäsentä ovat osoitus siitä, että aholansaarinuoruus jättää moniin jäljen, jota halutaan vaalia. Körttifoorumissa heiteltiin ideoita siitä, millaista toimintaa kaivattaisiin eri puolille Suomea. Perheelliset miettivät, miten lasten kanssa tulisi lähdettyä seuroihin. Herännäishenkisiä sinkkuiltojakin mietittiin ainakin puolivakavasti. Seuroja kaivattiin esimerkiksi Turun alueelle enemmän. Pohdittiin myös seurojen, keskusteluiltojen ja illanviettojen yhdistelmiä, joita pitäisi rohkeasti järjestää ja kutsua koolle.

Tulevaisuutta pohtivat Urpo Karjalaisen johdolla Paula Raitis, Anne Heininen ja Anni Suni. Sellaisten suurten instituutioiden kuten valtion ja kirkon merkityksen on sanottu vähenevän. Rippikoulun kävijöiden määräkin laskee. Kirkko kilpailee nuorten vapaa-ajasta muiden harrastusten kanssa. Tulevaisuudessa riparille lähtijä onkin poikkeus kaveripiirissään, eikä konfirmaatio ole enää itsestään selvyys. ”Ei ole kysymys siitä, mihin kirkko tarvitsee rippikouluja, vaan mihin nuori tarvitsee rippikoulua”, sanoi joku yleisöstä.

Samuli Korkalainen totesi, että herännäisperinteen siirtämisessä rippileirien merkitys on kasvanut körttiopistojen vaikutuksen pienennyttyä. H-Y:kin rippikouluihin ilmoittautuneiden määrä on viime vuosina vähentynyt. Keskustelussa kannettiin huolta siitä, jatkuuko se, mikä läsnä olleille oli merkinnyt niin paljon. Esitettiin muun muassa, että H-Y alkaisi pitää aikuisrippikouluja.

”Ihminen saa olla ihminen ja Jumalalle annetaan Jumalan paikka”, kuvasi teologian opiskelija Anni Suni herännäisyyttä. Hänelle körttiliikkeessä olemisen ankkuri on ollut hyväksytyksi tulemisen kokemus.

”Nuorten kokemus täällä ajasta toiseen on se, ettei ole vaatimuksia uskon suhteen. Ei kysytä, uskotko varmasti ja miten uskot”, hän sanoi.

 

Huippuhienoa ohjelmaa!

Viikonlopun ohjelmassa oli myös taidetta. Entisistä aholansaarinuorista löytyi ryhmä kolmekymppisiä tanssijoita, Tuomas Juntunen, Pauliina Nuutinen ja Konsta Reuter, jotka tekivät otsikon inspiroimana leirikirkkoon tanssiesityksen.

Johanna Rusanen ja Aholansaari Sinfoniettan kamariyhtye esiintyivät päivällä, tarinoiva yhden miehen bändi Jouko Mäki-Lohiluoma yökahvilassa.

H-Y:n nuorisotyön 40-vuotisjuhlakonsertti Katso ihmistä raikui viimeisenä iltana leirikirkossa. Omia körttigospeleitaan ja vähän muidenkin esittivät Jaakko Löytty, Jukka Jyrä, Jouko Mäki-Lohiluoma ja Mika Nuorva yhtyeineen ja taustalaulajineen. Viileässä syyskuun illassa kirkonpenkissä innokkaimmat panivat tanssiksi.

 

Tiedän olevani oikeassa paikassa

Monien osallistujien matka omasta arjesta Körttifoorumiin oli ollut pitkä henkisesti ja fyysisesti. Osalla rippikoulumuistot olivat heränneet uudelleen omien lasten konfirmaation lähestyessä, osalla veisuuliike eli muistoissa ja alitajunnassa näkymätöntä elämäänsä.

Jotkut kaipasivat seuroihin omilla paikkakunnillaan, toisten mielestä uusia toimintamuotoja pitäisi jo miettiä. Viesti paikallisosastoille on kuitenkin selvä: alueellanne asuu ihmisiä, jotka kaipaavat yhteyttä veisaaviin ystäviin.

Vuosikausien tauon jälkeen Saareen palannut espoolainen opettaja ja perheenäiti tiivisti varmasti monien kokemuksen kotimatkalla ryhmäbussissa seuraavasti: ”Olin kuin kuiva rätti, joka imee veisuun ympäriltään ja tulee siitä täyteen. Pirtissä keskellä veisuun ääntä ei tarvitse tietää, minne on elämässä menossa tai mistä on tulossa. Tietää vain olevansa oikeassa paikassa. Ystävyyssuhteet, jotka ovat saaneet alkunsa Saaressa, kiinnittävät ihmisiä yhteen jollakin ainutlaatuisella tavalla.”

Salla Ranta

Tapahtuu
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi