Kolumni 11/2013
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Kolumni 11/2013

Jaakko Kaartinen-Koutaniemi

Kertomuksen varassa

 

Teatteriesityksen ensi-illan jälkeen pidetyissä juhlissa yksi vieraista sanoi minulle lähtiessään, että ”tiedätkö, maailmankaikkeudessa mikään ei ole varsinaisesti kosketuksissa toisen kanssa. Pienimmätkin hiukkaset ovat voimakenttien pitelemänä erillään toisistaan.”

”Mieti sitä!”, hän sanoi ja käveli iltayöhön.

Itse olin ihmetellyt taas syksyn keskellä, miksi kauneus tuntuu koskettavan minua. Mistä johtuu merkityksellinen kuulumisen tunne, jota koen esimerkiksi tuolla rannan hiekkapolulla kävellessäni, mäntyjen lomassa, kaislikon laidassa, kallion syrjillä? Tuntuu, että olen osa luontoa itsekin, osa väriloistoa ja maisemaa, en pelkästään sen katselija.

Muistan aivan lapsesta saakka saman: muuttolinnut huutelivat minulle, syysusva oli hengitystäni, putoavat lehdet liikkuivat samaan tahtiin kuin minäkin.

Nyttemmin, hiekkapolun rahistessa askelten alla olen mietiskellyt, että tuo yhteyden tunne, kosketuksen tuntu – ne liittyvät merkityksellisyyden kokemiseen. Merkityksellisyyden kokemiseen puolestaan tarvitaan kertomuksien apua, koskapa hiukkasetkin ovat hajallaan ja ainekset erillisiä.

Minun luomiskertomuksessani syysluonto on kaunis, se koskettaa sisältä ja minä kuulun tähän kaikkeen. Olen osana luomakuntaa, koen olevani yhteydessä. En kuitenkaan osaa sanoa, miksi tuollainen kauneus koskettaa minua ja miksi minulla on tällainen kuulumisen tunne. Se vaivaa minua toisinaan, selityksen puute. Mutta kokemus silti on totta, ilman selityksiäkin. Ja uskonpa, että se riittää.

Niissä teatterin ensi-iltajuhlissa vaihdettiin sanoja esityksen tiimoilta. Se käsitteli ihmisten välistä läheisyyttä ja etäisyyttä ja kohtaamisen mahdollisuutta, jos usko siihen riittää. Ja niiden juhlien jälkeen minä sain suudelman, tuntui lämpimältä. Kauneus kosketti sisältä. Uskon siihen kosketukseen. Lähdettiin siitä menemään.

Yhtä ja samaa luomiskertomusta kaikki.

Jaakko Kaartinen-Koutaniemi

Tapahtuu
Pe 15.12.
Klo 18
Uusin kirkkain sävelin -kuorokonsertti Oulunkylän vanhassa kirkossa. Lisätietoja
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.2018
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi