Kolumni 10/2013
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Kolumni 10/2013

Aura Raulo

Kuva Ilona Jetsonen

Ihmettely on elämistä

Sain äidiltäni lahjaksi suuren sydämen ja isältäni jotain, mitä sillä rakastaa. Kun olin viisi, isä kertoi, miten lentokoneen siipi toimii, kuinka alipaine vetää konetta ylöspäin, koska siiven yläpinta on kaareva ja alapinta suora. Se oli mahtavaa. Lentokoneet eivät vain roiku ilmassa, vaan ilma vetää niitä ylös samaa vauhtia kuin maa vetää niitä alas, mikä huikaiseva oivallus. Kerran isä sekoitti kurkumaa lasilliseen vettä ja kaatoi siihen astianpesuainetta, jolloin kurkuma muuttui punaiseksi. Sitten mukaan sekoitettiin etikkaa ja neste oli taas keltaista. Se oli ihme, mutta siihen oli selitys! Kurkuma on indikaattoriväri joka reagoi nesteen happamuuteen. Isä kertoi myös paljon hassuja juttuja, joissa ei ollut päätä eikä häntää mutta ne saivat ihmettelemään maailmaa. Parasta, mitä minulle on sattunut, on se, etten ole koskaan lopettanut ihmettelemistä.

Lapsesta asti olen suhtautunut intohimoisesti tietoon, ja siihen nähden olen syntynyt juuri oikealle aikakaudelle: Tietoa on aina lisää, se ei koskaan lopu kesken. Se ei myöskään ole staattista, vaan muovautuvaa, se ei ole koskaan varmaa. Luonnontieteellisen tradition mukaan teorioita voidaan todistaa vääriksi, muttei koskaan oikeiksi. Se on kallis arvo, epävarmuus, se säilyttää ihmettelemisen taidon.

Tasapainoillessani aatemaailmallisilla rajapinnoilla, kristillisen kuuntelevan sydämen ja luonnontieteen fataalin objektiivisuuden välillä, olen kerta toisensa jälkeen kiitollinen körttiläisen perinteen henkiselle tilavuudelle. Tämä ei tarkoita vain näkökulmien kirjoa ja tuomitsemattomuutta vaan henkilökohtaista henkistä tilaa, tilaa hengittää ja ihmetellä. Körttiläisyys on mystinen liike, se ei anna vastauksia vaan kysymyksiä. Se kokoaa ihmiset näiden kysymysten ympärille yhteen, veisaamaan yhteen henkeen, puhaltamaan yhteen hiileen kuten entisaikoina. Nykyaikojen individualismi ajaa ihmiset etäälle toisistaan, syvälle itseensä. Taidekaan ei enää tunnu olevan ympäröivän maailman ja ihmisyyden tarkkailua vaan oman haavoittuneen navan tuijottelua eri näkökulmista. Tilava, hengittävä hengellinen liike on vastalääke modernille narsismille, se sysää ihmiset yhteen, yhteisten asioiden äärelle ja luo pohjan vuorovaikutteiselle ajattelulle, joka on mielestäni inhimillisyyden helmi!

Ihmettelyn ja epävarmuuden ei pitäisi olla kielteisiä asioita, epävarmuus on rehellisen ihmisen tunne. “Seuratkaa heitä, jotka etsivät totuutta ja karttakaa heitä, joilla se jo on” sanoi Gide. Biologiassa on paljon enemmän epävarmuutta, kuin esimerkiksi matematiikassa, ja se oli yksi syy, miksi lähdin opiskelemaan biologiaa. Toinen syy oli se, että elollinen luonto oli tehnyt minuun niin syvän henkilökohtaisen vaikutuksen. Kolmas ja ajan myötä tärkeimmäksi osoittautunut syy on, että luonnontieteellinen metodi, ihmettelyn suvaitseminen ja objektiivisuuteen pyrkiminen pakottavat minutkin ulos itsestäni, ulos egosta ja yhteisten asioiden äärelle, osaksi verkkoa. Se pakottaa tuntemaan kiinnostusta ja kunnioitusta itsensä ulkopuolisia, käsittämättömiä kuvioita ja voimia kohtaan. Tieteellinen työ ei vaadi persoonaa, ei karismaa, ei suurta Minää. Se on vastalääke, eräänlainen hengellinen harjoitus siinä missä veisaaminenkin.

Työskentelen tällä hetkellä Madagaskarilla punavatsamakien parissa. Istun kymmenen tuntia päivässä kivellä ja kiikaroin makien ihanteellista perhe-elämää, koska uskon, että tämän lajin perhesuhteista voimme oppia jotakin oleellista. Veisaan itsekseni salattu herra ja ihmettelen kaikkea näkemääni. Sen hulluudeksi moni täällä sanoo.

Aura Raulo

Tapahtuu
Pe 15.12.
Klo 18
Uusin kirkkain sävelin -kuorokonsertti Oulunkylän vanhassa kirkossa. Lisätietoja
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi