Pääkirjoitus 10/2013
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Pääkirjoitus 10/2013

Päätoimittaja Simo Juntunen

Kuva Matti Karppinen

Uskonnon vapaus -

Marginaalista keskukseen

 

 

Kaikkien ihmisten perusoikeuksiin tulisi kuulua uskonnonvapaus. Tätä vapautta puolustetaan järeillä keinoilla. Uskonnonvapaus on kirjattu lukuisten maiden peruslakeihin, kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin ja -julistuksiin. Niiden mukaan uskontoa saa vaihtaa vapaasti ja sitä voi harjoittaa vapaasti yksin tai yhdessä, julkisesti tai yksityisesti. Kynnystä uskonnonvapauden rajoittamiseen halutaan pitää korkeana. Uskonnonvapautta pidetään keskeisenä ihmisoikeutena.

Uskonnonvapaus on myös heränneiden historianmuistiin vahvasti painunut asia. Uskonnonvapautta oli rajoitettu yhteiskunnan turvallisuuden ja järjestyksen nimissä 1800-luvulla. Joukko heränneitä tuomittiin rangaistuksiin Kalajoen käräjillä laittomasta kokoontumisesta seuroihin ja varojen keräämisestä lähetystyölle. Näiden tapahtumien jälkeen uskonnonvapaus on kehittynyt maassamme myönteiseen suuntaan. Meillä on tänään vapaus kokoontua ja antaa omastaan. Maailmalla kehitys on kulkenut monin paikoin merkittävästi huonompaan suuntaan. Tästä kuultiin Aholansaaren teologikokouksen alustuksissa elokuussa.

Suomen ekumeeninen neuvosto julkaisi alkusyksystä selvityksen ”uskonnonvapaus ja ulkopolitiikka – suosituksia Suomelle”. Sen mukaan arviolta 75 prosenttia maailman ihmisistä elää maissa, jossa uskonnonvapautta rajoitetaan vakavasti. Valtaosa ihmisistä elää maissa, jossa uskonnollisesta maailmankatsomuksesta käsin tulkitaan maailmaa ja yhteiskuntaa. Uskonnonvapautta rajoittavat valtiot arvottavat uskontoja, antoivat toisille elintilaa ja pyrkivät tukahduttamaan toisia. Räikeimmillään uskonnon vaihtaminen vie joissakin maissa vankilaan ja johtaa jopa ennenaikaiseen kuolemaan.

Kuulumme siihen kansojen vähemmistöön, jossa politiikka ja uskonto on totuttu pitämään erillään. Suhtautuminen erilaisiin uskontoihin ja vakaumuksiin on ollut kulttuurissamme passiivista kunnioittamista ja tilan antamista. Selvitys suositteleekin Suomelle passiivisuuden vaihtamista aktiivisuutteen uskonnonvapauden edistämisessä ja seurannassa ulkopolitiikassa. Ihmisoikeudet ja kaiken elämän arvon tunnistaminen kuuluvat marginaalista keskukseen. Sitähän Nasaretin Jeesus jo aikoinaan ajoi sanoin ja teoin.

Simo Juntunen

Tapahtuu
Pe 20.10.–21.10.
Seurapuhujakoulutusta Kainuun opistolla. Lisätietoja.
Pe 27.10.–29.10.
Aikuisten kertausrippikoulu Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 29.10.–2.11.
Herännäishenkinen kylpylämatka Viron Haapsaluun. Lisätietoja.
Pe 8.12.–9.12.
Miesten adventtitapaaminen Kainuun opistolla. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi