Juhlakenttänä olohuoneen lattia
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Juhlakenttänä olohuoneen lattia

Körttiradion välityksellä Haapajärven Herättäjuhliiin osallistuivat myös Anna Hälli ja Maija Lemberg sekä Annan lapset Lauri, Kaisa ja Liina.

Kuva: Antti Lemberg

Sisarukset Anna ja Maija veisasivat herättäjäjuhlakansan mukana Lontoossa.

Kuva Antti Lemberg

 

Herättäjäjuhlia voi viettää missä tahansa. Sen tietävät Anna Hälli ja Maija Lemberg, jotka lavastivat Herättäjäjuhlat Lontoon merimieskirkon pappilan olohuoneeseen.

 

Perinnettä siirtämässä

Herättäjäjuhlat kuuluivat lapsuuteni kesiin. Englannissa kasvaneet lapseni Liina (8), Kaisa (6) ja Lauri (4) eivät sen sijaan ole koskaan käyneet Herättäjäjuhlilla. Paikallinen kouluvuosi päättyy vasta heinäkuun loppupuolella, joten kesälomamme ei koskaan osu herättäjäjuhlaviikonloppuun.

Tänä vuonna päätin kuitenkin siirtää lapsuuteni perinnettä eteenpäin ja järjestää siskoni Maijan kanssa Herättäjäjuhlien kisastudion kotioloissa. Mutta miten välittää juhlan tunnelmaa lapsille, joille körttiläisyydestä on tuttua vain iltavirsi? Mikä Herättäjäjuhlissa on luovuttamatonta?

 

Lapsuuden soundtrack

En muista lapsuudestani yhtään herättäjäjuhlapuhetta. Virren värssytkin tulivat kunnolla tutuiksi vasta rippikouluaikana.

Herättäjäjuhlien äänimaailman sen sijaan muistan. Hitaasti luetut puheet sekä virsien vakaa veisuu palauttavat mieleen jotain, jolle on vaikea löytää sanoja.

Tämän äänimaailman siirtäminen Lontooseen oli helppoa. Tarvittiin vain sujuva nettiyhteys ja iPad, joka soitti meille seurat Körttiradion välityksellä.

Suurin ero juhlakenttään verrattuna oli se, että netistä kuunneltuna seuraväen veisuu jäi esiveisaajien jalkoihin. Tähän kuitenkin tottui pian ja pari kertaa omaa veisuutamme säesti huokaus: Juuri tuolta Herättäjäjuhlilla kuulostaa.

Lapset eivät seuroihin keskittyneet, vaan nujusivat sylissä ja puuhailivat omiaan – aivan kuten mekin aikoinamme.

 

Lihasoppaa ja jäätelöä

Herättäjäjuhlat ovat paljon muutakin kuin seurapuheita ja veisuuta. Lapsuusmuistoihin ovat tallentuneet sukulaisten tapaaminen, jäätelön syönti, seurojen tylsyys ja ihmetys siitä, että aikuiset näyttivät ihan oikeasti viihtyvän seuroissa.

Ripari Aholansaaressa avasi aivan uuden näkökulman Herättäjäjuhliin. Omat ystävät, telttailu ja talkoot tekivät Herättäjäjuhlista pakkopullan sijasta odotetun tapahtuman. Kisastudiomme totesi kiitollisena, että nuoruutemme olisi ollut täysin erilainen ilman Herättäjä-Yhdistyksen nuorisotyötä.

Nostalgiapuuskassamme olohuoneen lattia muuttui vilttipaikaksi nuorisokojun takana. Vihreä ruoho korvautui huovalla ja auringonkukilla. Ilman erillistä päätöstä seurat tuli kuunneltua epämääräisissä lojunta-asennoissa.

Tarjottavatkin olivat herättäjäjuhlahenkisiä. Söimme lihasoppaa ja jäätelöä, kuten juhlilla kuuluu. (Ne olivat tietysti isän tarjoamia, kuten juhlilla kuuluu.) Kaapin kätköistä löytyi myös uskomaton aarre: Oulun herättäjäjuhlilta hankittu körttipastillipussi.

 

Ystäviä ikävä

Herättäjäjuhlastudiostamme jäi puuttumaan oikeastaan vain yksi tärkeä asia: ystävien ja sukulaisten tapaaminen.

Toisaalta seurustelun jäädessä vähemmälle juhlien sisältöön tuli keskityttyä enemmän. Körttiradion ansiosta emme ole koskaan aikaisemmin olleet juhlien jälkeen yhtä hyvin perillä Herättäjä-Yhdistyksen asioista kuin tänä vuonna.

Anna Hälli

 

 

Tapahtuu
Pe 15.12.
Klo 18
Uusin kirkkain sävelin -kuorokonsertti Oulunkylän vanhassa kirkossa. Lisätietoja
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.2018
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi