Kolumni 9/2013
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Kolumni 9/2013

Ossi Kuoppala

Kuav: Maija Kuoppala

Mustaa kansaa petetään

Namibialla on yksi maailman moderneimmista perustuslaeista. Sen yksi perusperiaate on, että kaikki uskonnot ja kirkot ovat tasa-arvoisia lain edessä. Valtio on sekulaari ja kaikilla kukilla on oikeus kukkia ja levittää tuoksuaan ympärilleen lain suomalla oikeudella.

Perinteinen kristillisyys Namibiassa on ollut hyvin vakaata. Arviolta 90 prosenttia kansasta kuului luterilaisiin kirkkoihin ja kaikki oli silloin hyvissä käsissä. Mitä tahansa ei kirkoissa sopinut puhua tai väittää. Mikään ei näyttänyt uhkaavan luterilaisten kirkkojen vankkaa asemaa yhteiskunnassa. Mutta nyt viimeisten vuosien aikana Namibian kirkot ovat joutuneet kohtaamaan tämän liberaalin arvomaailman todellisuuden aivan uudella tavalla. Namibian itsenäistyttyä arveltiin, että maassa toimi kymmenisen lahkokirkkoa. Nyt niitä on satoja, melkein yhtä paljon kuin taivaalla on tähtiä. Wanahedan alueella kaikki tyhjät tontit ovat varatut erilaisten kirkkojen toimintaa varten eikä kukaan voi asialle mitään. Laki suo niille tämän oikeuden.

Köyhyyden, kaupungistumisen ja globalisaation seurauksena maahan tulvii nyt kaikenkarvaisia profeettoja Kongosta, Nigeriasta, Zimbabwesta ja Angolasta vain perustaakseen uuden lahkokirkon. He tulevat, koska heidän toimillaan näyttää olevan kysyntää. Perinteiset namibialaiset lahko- profeetat ja parantajat ovat myös haasteellisen tilanteen edessä, sillä heiltä harvoin löytyy samankaltaista eksotiikkaa, kuin näiltä muualta tulleilta.

Valtaosa Namibian väestöstä on köyhää. Näin myös täällä Windhoekissa, ja erityisesti paikallisen väestön asuttamassa Katuturassa. Sinne, kaikkein köyhimmän väestönosan keskuuteen, nämä puuhakkaat self- made profeetat pystyttävät ensin telttansa ja aloittavat paljon puhututtavat toimensa. Temppelit rakennetaan sitä mukaa, kun toiminta etenee. Maaperä on siihen suotuisa. Perustamalla oman kirkon, moni on jo tullut äkkirikkaaksi. Menestyneimmät profeetat kulkevat pölyisiä kujia pitkin kiiltonahkakengissä ja sellaisissa pukimissa, ettei missään vertaa ja ajavat hienoja autoja, jotka ovat kuin tuulahdus siitä, mistä ihmiset unelmoivat. Heidän metodinsa näyttää yksinkertaiselta: he tietävät, mitä köyhä kansa elämäänsä ikävöi ja sitä kaikkea he lupaavat. Malli toimii, sillä kouluja käymättömiltä, sairastelevilta ja taloudellisissa vaikeuksissa olevilta ihmisiltä näyttää olevan erityisen helppo kerätä tuhkatkin pesästä.

Jokainen päivän sanomalehti on täynnä näitten ihmemiesten kokoonkutsuja, joissa luvataan taivaat ja maat, parantumista kaikista sairauksista, Aids mukaan lukien. Lääkkeet voi jättää, kun Jumalan mies on antanut parantavan loitsunsa. Mitä moninaisempi on repertuaari, sitä voimallisempi on profeetta. Useimmat lupaavat äkillisen rikastumisen, enkelten tallentamaa rahaa pankkitilille tai vaikkapa puheaikaa kännykkään vähäisemmässä tapauksessa. Liian monet ovat nyt joutuneet näiden miesten ja naisten lumoihin ja lopulta täydelliseen vararikkoon, koska ensimmäistä konsultaatiota seuraa aina se toinen. Taivasosuudestaan nämä ihmiset ovat valmiita maksamaan kaikki säästönsä.

Tilanne on kehittynyt jo niin pitkälle, että perinteisten kirkkojen johtajat ovat sitä mieltä, että kajoamatta perusoikeuksiin, hallituksen ensimmäinen velvollisuus on huolehtia ainakin siitä, ettei mustaa kansaa enää koskaan petetä Jumalan nimeen vedoten. Näinhän tapahtui apartheid-hallinnon aikana. Eräs kirkkomme papeista sanoi, että ellei mitään tehdä, ja jos nämä viekkaat varkaat saavat jatkaa lain suomalla oikeudella hävitystyötään, Namibia vaipuu hyvinkin pian takaisin pakanuuden synkkään yöhön.

Ossi Kuoppala

 

Tapahtuu
Pe 8.12.–9.12.
Miesten adventtitapaaminen Kainuun opistolla. Lisätietoja.
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja (kelaa sivun alalaitaan)
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi