Pääkirjoitus 9/2013
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Pääkirjoitus 9/2013

Päätoimittaja Simo Juntunen

Kuva: Matti Karppinen

Kiitollisuutta etsimässä

Menneen kesän Aholansaaren telttaleirille lapset etsivät ohjelman mukaan ”kadonnutta Halleluja”. Kotijoukoille välittyneet välähdykset leiritunnelmista kertoivat yhdessä tekemisen ilosta ja leikin riemuista. Leirin sisällöllinen idea tuki kotien kasvatusta ja arkisia pieniä tilanteita, joissa opetellaan sanomaan kiitos. Samalla se liittyi vuosituhantiseen perinteeseen, jossa kaikki elämässä opetellaan näkemään Jumalan lahjana.

Monet aikamme elämäntapaoppaat korostavat positiivisen elämänasenteen merkitystä. Ne muistuttavat, kuinka kiitollisella elämänasenteella on monia myönteisiä vaikutuksia arjen jaksamiseen ja ihmissuhteisiin. Ikävien asioiden ja vastoinkäymisten sijaan ne neuvovat kiinnittämään huomion arjen pieniin ilonaiheisiin ja ajattelemaan mukavia asioita. Kiitollisuutta voi oppaiden mukaan myös treenata erilaisilla harjoituksilla.

Kiitollisuuden teemalla alkaa myös syyskuu kirkon jumalanpalveluselämässä. Sama teema on mukana pyhästä toiseen läpi kirkkovuoden. Kiitollisuutta harjoitellaan ja harjoitetaan, kun kokoonnutaan sunnuntaisin kirkkoihin muistamaan, keneltä saamme kaiken hyvän, minkä varassa lopulta elämme ja kuolemme. Näissä harjoituksissa opetellaan publikaanin kiitosrukousta: ”ole minulle syntiselle armollinen”.

Harjoituksesta huolimatta kiitollisuus uhkaa hukkua ja kadota elämästä. Kiitollisuuden harjoittaminen ja siitä muistuttaminen eivät tarkoita, että ikäviä asioita, elämän rikkinäisyyttä, murheita ja surua tulisi lakaista maton alle piiloon. Ne kun ovat totisinta totta ja kuuluvat jokaisen ihmisen osaan ja kuormaan. Tämän tuntien kirjoitti Wilhelmi Malmivaara Siionin virsien lyhyessä esipuheessa: ”Murheen alla veisaa Siion heleimmin kiitosta Herralle”. Näitä virsiä myös telttaleirin lapset kokoontuivat joka ilta veisaamaan rippikoulunuorten kanssa Paavon pirttiin.

Kadonneen Hallelujan etsintä oli tuttua menneille sukupolville. ”En osaa kiittää” huokailee tuo Aholansaaren pirtin Ukko-Paavo toistamiseen kuolinvuoteellaan syytösten ajaessa epätoivon partaalle tunnetussa oopperassa. Voimistaan riisuttuna hän lopulta pyytää: ”mutta ole sinä Kristus kiitokseni Jumalan edessä”. Myös monet virsirunoilijat ovat kokeneet kuorman raskauden ja pukeneet kiittämisen vaikeuden, mutta myös toivon näköalana runoihinsa. Väinö Malmivaara runoilee virressä: ”Kiitokseen ei taivu kieli, voimaton se siihen on. Katso Herra nääntyneihin, uudeksi luo mielemme. Kerran kiitossäveleihin vielä taipuu mielemme”.

Tapahtuu
Pe 15.12.
Klo 18
Uusin kirkkain sävelin -kuorokonsertti Oulunkylän vanhassa kirkossa. Lisätietoja
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.2018
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi