Pääkirjoitus 7-8/2013
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Pääkirjoitus 7-8/2013

Päätoimittaja Simo Juntunen

Kuva Matti Karppinen

SANAN LEIPÄVARRAS ALHAALLA

Sanasi annoit. Näin lyhyesti ja kirkon elämän ytimeen osuu juhlatunnus heinäkuussa Haapajärvellä pidettävillä Herättäjäjuhlilla. Juhlille kokoonnutaan sanan äärelle, sen ruokittavaksi ja puhuteltaviksi. Juhlatunnuksen kaksi sanaa on otettu suomalaisen lähetystyön pioneerin, Inkerinmaalla syntyneen maaorjan pojan Martti Rautasen Ambomaalla kirjoittamasta virrestä, joka Kaija Pispan kääntämänä on löytänyt tiensä Siionin virsiin.

Luterilaista kansankirkkomme kutsutaan sanan kirkoksi. Nimitys pohjautuu Lutherin keskeiseen löytöön; Jumalan sanan perustavaan merkitykseen uskon ylimpänä auktoriteettina. Jumalan sana synnyttää ja lahjoittaa uskon ja pitää sitä yllä. Pyhä Henki ei toimi tyhjiössä vaan lähestyy ja puhuttelee ihmistä luetun ja saarnatun sanan, mutta myös näkyvän sanan eli kasteen ja ehtoollisen kautta.

Sana toimii ymmärryksen, järjen, tunteiden ja aistien välityksellä. Sanan viljelyä on kirkon elämään liittyvä taide ja kulttuuri. Sanan voi kuulla, nähdä, maistaa, haistaa ja tuntea. Sanan viljelyä on yhdessä veisaaminen.

Kirkolle uskottu Jumalan sana on luterilaisen opetuksen mukaan pelkistetyimmillään lakia ja evankeliumia. Sanan kirkossa nämä molemmat kuuluvat kirkon äänessä, näkyvät ja vaikuttavat. Kirkon omin asia, keskeinen tehtävä ja ydin on pitää esillä armon sanomaa, evankeliumia. Siitä eivät muut huolehdi. Saarnatessaan laki, kirkolla on myös yhteiskunnallinen tehtävä vaikuttaa ja toimia kaiken elämän ja ihmisarvon puolustajana, yhteiskunnan kriittisenä äänenä ja oikeudenmukaisten arvojen rakentajana.

Viime aikoina olen useammasta suunnasta kuullut huolta siitä, että Jeesuksesta ja Jumalan armosta kuulee nykyisin liian vähän kirkossa ja seuratuvissa. Yhteiskunnalliset teemat ovat olleet korostetusti esillä ja evankeliumi uhkaa jäädä syrjään. Tätä huolta ja sanan nälkää on syytä kuulla herkällä korvalla.

Menneet sukupolvet, monet nälkävuodet ja puutteet kokeneet puhuivat Jumalan sanasta korostetusti ravintona. He olivat sisäistäneet virren pyynnön: ”Kun me sanaas viljelemme, sinut saamme leiväksemme”. He neuvoivat aikansa kielikuvilla, että Jumalan Sanan leipävarras on laskettava katon rajasta niin alas, että pieni lapsikin siihen yltää tarttumaan.

Sanan äärelle kokoontuessamme, sadon kypsyessä ja luomakunnan kauneutta katsellessamme saamme huokaista Martti Rautasen virren sanoin: Ravitse toivolla.

Simo Juntunen

Tapahtuu
Pe 15.12.
Klo 18
Uusin kirkkain sävelin -kuorokonsertti Oulunkylän vanhassa kirkossa. Lisätietoja
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.2018
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi