Kolumni 6/2013
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Kolumni 6/2013

Jaakko Kaartinen-Koutaniemi

Kuva Aleksi Kaartinen

Armollisten kohtaamisten ajo

Herättäjän talo on Lapualla, viljalakeuksien takana – näin Helsingistä katsoen. Herännäisyys on siellä juurevasti, maanläheisten, leipäviljaisten mielikuvien takana.

Siellä armon murusten on luontevaa nähdä Jumalan kädestä varisevaksi: satelee, paistelee, orastaa ja lopulta tuleentuu. Ihmiset, kuten viljakin kokevat halloja ja helteitä, ovat tyhjiä ja elämän tuulissa keveitä kuin oljet. Mutta maa on sittenkin vankka, ja jalkojen alla sen multainen kamara kannattelee toivoa, että armo kohtaa haurastakin.

Täällä kaupungissa minä pyöräilen korttelin toisensa jälkeen, ja täällä kaikki on ihmiskäden työtä. Maisema on rakennusten, katumaisema ihmisten. Liike on liikenteen, ilmavirrat käyvät tuuletuskanavista. Siunauksen kohtaa maisemassa, jos esimerkiksi sattuu tulemaan rengasrikko ja pyöräliike onkin juuri nurkan takana. Täällä sade on tunnelmallista tai kastelee, muttei se mitään liiempää kasvata.

Että tosiaan saisin armon, vaikka olen tällainen kurja – kelpaisin. Herännäisyyttä olen luonnehtinut jollekulle sellaiseksi, missä rakastettiin mukaan. Olen oppinut sen körttifraasin, mutta on se tottakin: nuoruusiän kokemus oli, että siinä joukossa oli kelpaava.

En tiedä, miten periherännäinen ajatus se on, että vuorovaikutuksessa toisten ihmisten kanssa voi kokea tulevansa kelpaavaksi ja sillä tavalla kokea armon lämpöä, joskus vilauksen, joskus enemmänkin. Niin minä kuitenkin sen juuri tunnen. Se on tullut sitä tärkeämmäksi mitä aikuisemmaksi olen kasvanut.

Sitä kiperämmäksi on tullut sellaisen vuorovaikutuksen puuttuminen.

Sitä kiitollisemmaksi on tullut kokemuksesta, että minähän kelpaan tuolle, juuri tällaisena.

Huomaan, että kysymys on vähän siitä, kenen mittoihin armoa koettaa sovitella. Sade, päivänkierto ja viljavainiot ovat jumalallista kokoa. Omaa kokoani ovat itseni mittaiset kysymykset ja hapuilut. Enimmin ne koskevat tätä eloa ihmisten keskellä. Täällä armo joko vilahtaa tai ei.

Täällä kaupungissa minä juuri armoa tarvitsen, tai sen heijastusta ainakin. Näin se on tässä vaiheessa tätä elämää. Pyöräilen katuja, matkalla kohtaamisesta kohtaamiseen.

 

Jaakko Kaartinen-Koutaniemi

Tapahtuu
Pe 8.12.–9.12.
Miesten adventtitapaaminen Kainuun opistolla. Lisätietoja.
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja (kelaa sivun alalaitaan)
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi