Pääkirjoitus 6/2013
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Pääkirjoitus 6/2013

Päätoimittaja

Simo Juntunen

Kuva Matti Karppinen

Ukkojen ajan opetus

Viimeisten vuosikymmenten aikana ovat erityinen virka ja pappeus olleet kirkossa korostetusti esillä. Maallikoiden merkitys on jäänyt vähemmälle huomiolle. Monet ovat alkaneet vierastaa maallikko sanaa, koska se koetaan arvoa mittaavana tai vähättelevänä. Turhaan. Kirkon opetuksen mukaan on yleinen tai yhteinen pappeus, johon kaikki kastetut ovat kutsutut.

Herännäisyyden historiasta löytyy 1800-luvulta merkillinen ajanjakso, jota kutsutaan ukkojen ajaksi. Kyseinen aikakausi alkoi, kun liikkeen vahva johtaja talonpoika Paavo Ruotsalainen oli kuollut ja pappi Nils Kustaa Malmbergin voimat olivat hiipuneet. Silloin papit päättivät porukalla jättää liikkeen. Heidän mielestä heränneet olivat pysähtyneet ikävöintiin ja jäänet uskossaan puolitiehen. Ikävöivä usko ei silloisille papeille riittänyt. He halusivat varmoja vastauksia ja näkemyksiä. Kirkon johtokin odotti liikkeen hiipumista. Rivit rakoilivat. Seuraliikkeestä jäivät vastuuta kantamaan tuolloin pelkästään maallikot. He siirsivät ikävöivän uskon perintöä onnistuneesti seuraavalle sukupolvelle.

Yksi ukkojen ajan merkittävä vastuunkantaja oli 200 vuotta sitten syntynyt nivalalainen talonpoika Taneli Rauhala. Uudessa tilanteessa Rauhala alkoi rakentaa yhteyksiä maakuntiin, koota hajallaan olevia yhteen ja rohkaistui puhumaan seuroissa. Hänen muistetaan olleen puheissaan avaran evankeliumin välittäjä, teoissaan neuvokas ja rohkea sekä hengeltään sovinnollinen voima. Rauhala ohjasi nuorta Wilhelmi Malmivaaraa papin uralle. Wilhelmistä kasvoikin liikkeen organisoija ja uudistaja. Vuosisadan loppupuolella papit palailivat seuraliikkeeseen takaisin ja alkoivat hoitaa sitä yhdessä maallikoiden kanssa.

Mitä kaikkea kaukainen ukkojen aika voisi opettaa meille? Ainakin se voi avata näkemään maallikkouden arvon ja merkityksen. Seuraliike ja kirkko tarvitsevat jatkossakin kokoavia voimia, monenlaista elämänkokemusta ja vastuunkantajaa. Kaikkia tarvitaan, niin pappeja kuin maallikoita. Tehtäviä riittää. Vastuuta voi ja tulisi osata jakaa. Ja rohkaista toisiamme vaivaan mukaan.

Kymmenet tuhannet suomalaiset kokoontunevat kirkkomme hengellisille kesäjuhlille eri puolille maatamme. Vuosia valmisteltujen suurten kesäjuhlien rakentamisessa alkaa näinä päivinä ja viikkoina loppusuora. Tuhannet talkoolaiset antavat kalleintaan – omaa aikaansa ja osaamistaan - jälleen yhteiseksi hyväksi. Ilman tätä vapaaehtoisten mittavaa ponnistusta eivät monetkaan juhlista syntyisi. Yhdessä tekeminen rakentaa myös uusia yhteyksiä, jotka voivat parhaimmillaan kantaa halki aikojen.

 

Tapahtuu
Pe 8.12.–9.12.
Miesten adventtitapaaminen Kainuun opistolla. Lisätietoja.
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja (kelaa sivun alalaitaan)
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi