"Häh, tuliko minusta körtti?"
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

"Häh, tuliko minusta körtti?"

Jarkalle on tehty musiikin ehdoilla työhuone pappilan piharakennukseen, vanhaan vilja-aittaan. Viime syksystä alkaen hän on tehnyt soolokeikkaa gospel-ohjelmistolla. - Laulan mustien orjien lauluja ja soitan sähköistä slide-kitaraa. Ohjelmaa voi mielellään tilata körttihenkisiin foorumeihin.
Kuva Ilkka Lehtola

Väärnin Pappilan talonmiesperhe poseeraa pappilan salissa. Istumassa oikealta Kalle, Minna, Eino ja takana seisomassa Jarkka. Minna oli Aholansaaressa 1983 Krister Koskelan rippileirillä. Viime kesän herättäjäjuhlilla Isossakyrössä rippi-isä ja -lapsi puhuivat samoissa seuroissa.

Kuva Ilkka Lehtola

Ihmettelijä on kitaristi Jarkka (Jari) Rissanen. Hän on mukana Herättäjä-Yhdistyksen nuorisotyön juhlavuoden Katso ihmistä-konserttikiertueella.

Musiikki ei erityisemmin kiinnostanut Jarkkaa, kun hän oli lapsi ja nuori. Vuonna 1956 Pielavedellä syntynyt ja niin Kuopiossa kuin Kuopion naapurissa Vuorelassa asunut sälli puuhaili ihan muuta.

- Luin Tarzania, rakentelin lentokoneiden pienoismalleja, ajelin polkupyörällä ja haaveilin ilmakivääristä, hän luettelee touhujaan.

Kavereittensa kanssa Jarkka saattoi kuunnella radiosta Lista-ohjelmaa ja jännätä kestosuosikkinsa Eero Raittisen Holvikirkko-kappaleen sijoitusta.

- Jos joku ennustaja olisi kesäisenä Lista-lauantaina tullut minulle kertomaan, että tuon Raittisen kanssa tulet vielä soittamaan Holvikirkkoa muun muassa Jakartan Jazzfestivaalilla, olisin ollut että "häh?", Rissanen tuumaa nyt tyynen rauhallisena.

 

Vanhan pappilan talonmiesperhe

Trooppisen Jakartan rytmeistä tulla tupsahdamme Savoon ja Lapinlahdelle. Siellä tämä musiikin ammattilainen hoitaa nyt isännän ja talonmiehen tehtäviä Väärnin pappilassa, joka on Rissasen ja vaimonsa, kirjailija Minna Kettusen yhteinen perheyritys.

- Avioiduimme Minnan kanssa tammikuussa 2001. Saman vuoden lokakuussa syntyi Eino ja miltei tasan kaksi vuotta myöhemmin Kalle. Ostimme vuonna 2006 tyhjilleen jääneen ja rapistumiskunnossa olevan, vuonna1839 rakennetun pappilan ja ryhdyimme remontoimaan. Marraskuussa 2008 keittelin jo pannukahveja upeaksi kunnostetussa pappilassa – körttiporukalle, Jarkka kertoo.

Minnan visioimana Väärnin pappila, joka on Juhani Ahon syntymäpaikka, vaalii ja tuo esiin katoavaa kulttuuriperintöä. Huolellisen ja sisukkaan restaurointityön jälkeen Väärnin pappila on jo tullut laajasti tunnetuksi niin juhlatilana, nähtävyytenä, kuin teatteri- ja konserttipaikkanakin.

- Väärnin pappila ei ole vain yläsavolainen körttikahvila. Seuroja on toki pidetty ja talonmieskin on päässyt syvään veteen, Siionin virsien maailmaan, Jarkka toteaa.

Ensi kesänä Väärnin pappilassa esitetään myös herännäisyyden historiaa käsittelevä "Vehnäkakun murunen"-teatteriesitys. Käsikirjoituksen on tehnyt Minna ja musiikin Jarkka.

 

Taas kitaristi on ihan että ”häh?”

Palataanpa vielä Jarkan nuoruusvuosiin sinne Vuorelan maisemiin. Tarina ei kerro, toteutuiko hänen haaveensa ilmakivääristä, kun kuvaan tuli kitara.

- Lainaksi saatu Landola hyppysissäni minulle alkoi valjeta, että nyt ollaan vakavien asioiden äärellä, minusta tulee kitaransoittaja! Niinhän siinä kävi, vaikka tuohon aikaan ei musiikin tekoa pystynyt omaksi ammatikseen edes kuvittelemaan.

Kitara ja musiikki ovat kuljettaneet Rissasta pitkin ja poikin maailmaa. Vuodesta 1984 lähtien hän on soittanut monenlaisissa kokoonpanoissa ja välillä kolunnut ulkomaitakin.

Vaatimattomana miehenä hän luettelee muutamia kokoonpanoja, joissa on ollut mukana: Oiling Boiling, Remu and His All Stars, Rauli Badding Somerjoki, Pepe Ahlqvist, Timo Kiiskinen, Eero ja Jussi & The Boys sekä Eeron omat kokoonpanot.

Jarkka tutustui Jaakko Löyttyyn 1990-luvun alussa, soittaessaan tämän Norsunmaitoa –nimisellä levyllä. Minnan ja Jaska ovat tutustuttaneet hänet Aholansaareen, Paavo Ruotsalaiseen ja Siionin virsien maailmaan.

Paavon pirtissä Aholansaaressa Jarkka esiintyi soolona vuonna 2000 Jaskan kutsumana.

- Jos joku ennustaja olisi tullut kertomaan minulle vaikkapa uutena vuotena 1990 Oiling Boilingin keikan jälkeen USA:n Palm Springsissä miljonäärien säihkyvässä keinokeitaassa, että joskus vielä vetelet peltikitaraa körteille savupirtissä, niin olisin ollut että "häh?"

 

Ei tarvitse syntisenkään säikähtää

Paavo Ruotsalainen on Jarkan mielestä erikoinen persoona, oikea järkäle jota on vaikea ohittaa jos herännäisyys alkaa kiinnostaa.

- On hyvä, että Ukko Paavosta on löydettävissä heikkoutta ja inhimillisyyttä, jopa virheisiin sortuva puolensa. Se madaltaa kynnystä Paavon pirttiin.

Sama inhimillisyys on Jarkan mielestä myös Siionin virsissä. Niitä ei tarvitse syntisenkään säikähtää.

- Ne ovat kiteytettyä, syvällistä hengellisyyttä, pienen ja heikkoudestaan tietoisen olennon kurkottelua Korkeimman puoleen. Melodioissa on rikkautta ja runsautta, joka yhteisessä veisuussa upeasti korostuu. Syntyy käsin kosketeltavan elävä ilmapiiri.

Jarkka kertoo tutustuneensa lapinlahtelaisten körttiläisten kautta luterilaisuuteen uudella tavalla.

- Minut on otettu vastaan omana itsenäni. Olen löytänyt hengellisen kodin. Tämä on jo enemmän kuin pelkkä armon "vilaus". Näiden ihmisten kanssa on helppo hengittää samaa ilmaa. Heidän uskonnonharjoittamisensa on luonnollista ja pakotonta - tuntuu kuin he olisivat koko ajan ikään kuin levossa.

Vaimoaan Minna Kettusta Jarkka kiittää elämänsä uudesta näköalasta.

- Uskaltaisinko sanoa, että jonkinlainen armo ja siunaus astui elämääni, saadessani tavata vaimoni. Minna on uskossaan vahva ihminen ja tässäkin mielessä minulle tärkeä. Hänen kauttaan myös kirkko ja sen piirissä toimivat ihmiset ovat tulleet lähelle.

- Aholansaaresta on kehkeytynyt perheellemme tärkeä paikka, jossa voimme viettää yhteistä aikaa. Ja kuinka ollakaan, ensi kesänä suuntaamme taas herättäjäjuhlille, jossa olenkin tällä kertaa työn merkeissä Herättäjä-Yhdistyksen nuorisotyön juhlaorkesterin kitaristina.

- Että häh? Tuliko minusta körtti?, ihmettelee Rissasen Jarkka.

Johanna Sointula

 

 

VEHNÄKAKUN MURUNEN –

Uusi näytelmä Juhani Ahosta ja äidistä

Esitykset Väärnin Pappilassa 3.-28.7.2013

Käsikirjoitus: Juhani Aho - Minna Kettunen, ohjaus: Tarmo Valkonen, musiikki: Jarkka Rissanen, Minna Ollikainen.

Katso esitysajat www.vaarninpappila.fi ja varaa liput: info(at)vaarninpappila.fi

*** *** ***

http://www.h-y.fi/993-juhlakonsertit-ja-kiertue

fb:ssa: ”Entiset nuoret”

”Entisten nuorten” tapaaminen Paluutietä etsimässä 20.-22.9.2013 Aholansaaressa

Tapahtuu
Pe 15.12.
Klo 18
Uusin kirkkain sävelin -kuorokonsertti Oulunkylän vanhassa kirkossa. Lisätietoja
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.2018
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi