Kolumni 5/2013
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Kolumni 5/2013

Aura Raulo

Kuvaaja Ilona Jetsonen

Kuunnellen voi etsiä pyhää

Mitä on pyhä? Pyhä henki on tuuli joka puhaltaa ihmisten välillä. Se on läsnä silloin kun teemme yhteistyötä tai näemme lähimmäisemme lempeässä valossa. Se on poissa silloin, kun ponnistelemme yksin tai muistamme lähimmäisistämme vain erheet ja virheet. Se ei vastaa kun sitä kutsuu, mutta tulee kutsumatta milloin sattuu. Monesti joutuu katsomaan horisonttiin ja tyytymään pelkkiin kysymyksiin. Kuten sää, myös pyhä vaihtelee elämässämme arvaamattomasti. Yksi on kuitenkin varmaa: Siellä missä on yksi ihminen, pyhä vierailee harvoin. Siellä missä kokoontuu kaksi tai kolme, siellä se on läsnä.

Edellisessä kirjoituksessani kritisoin kirkon yksilökeskeistä asiakaspalveluasennetta. Olkoonkin, että moni tulee kirkkoon hiljentymään yksin omien tuntemustensa kanssa, vahva yhteisyyden tunne on kuitenkin kirkonmenoissa läsnä. Olen monesti sanonut epävarmoille rippileiriläisille jotka tuskailevat uskontunnustuksen ja isä meidän -rukouksen äärellä, että niiden ei tarvitse olla sinun oman uskosi mitta, vaan ne ovat seurakunnan yhteiset rukous ja uskontunnustus. Ihmiset lausuvat ne jumalanpalveluksessa yhteen ääneen, sillä harva pystyy aina hyvällä itseluottamuksella ja suoraan sydämestä allekirjoittamaan joka kohdan yksin. Lause ”…Niin kuin mekin anteeksi annamme niille jotka ovat meitä vastaan rikkoneet …” voi olla pikemminkin toive kuin toteamus.

Yhteisöllisyyden tai yhteisön voiman ei tarvitse tarkoittaa yksimielisyyttä ja samanlaisuutta. Biologiaa opiskellessa olen oppinut, että luonto on sitä kestävämpi, hedelmällisempi ja vakaampi mitä enemmän monimuotoisuutta ja vuorovaikutuksia sen lajistossa on. Sama pätee ihmisiinkin: Erilaisuus ja erilaisten ihmisten vuorovaikutus tekevät yhteisöstä vakaamman ja kestävämmän.

Ihmiset muodostavat verkon, jossa pyhä henki liikkuu. Suuret ajatukset syntyvät usein erilaisilla rajapinnoilla: Kahden kulttuurin, kahden maailman tai kahden ihmisen rajalla. Uudet ajatukset ja luova työ vaativat siis ihmisten paljasta kohtaamista. Kahden ihmisen välinen henkinen etäisyys voi olla valtava, mutta sen kuromiseksi on olemassa keinoja. Etenemättömille aggressiivisille kiistoille on vaihtoehtona yhteinen hiljentyminen ja kuunteleminen. Ystäväni osallistui kerran iltamaan, jossa eri uskontoryhmien edustajat saivat kertoa omasta hengellisestä tiestään, eikä kukaan saanut kommentoida. Pelkkä kuunteleminen ilman argumentteja ja puolusteluja avasi uudenlaista ymmärrystä ihmisten välille: Saman sisäisen tunteen johdattamina kuljettiin, vaikkakin eri teitä. Körttiseurat hiljaisine hetkineen, puheineen ja virsineen palvelevat hyvin samaa tarkoitusta, opettavat ihmisiä kuuntelemaan.

”Kuuntelemisen taito on tärkeämpi kuin sanomisen taito”, tapasi eräs sukulaiseni sanoa. Se pätee paitsi ihmisten välillä, myös pyhää etsiessä. Jumalan ääni voi olla se kaikkein hiljaisin ääni, jonka peittävät alleen kaikki maailman mölinät. Joskus tuntuu, että Jumala on kuin suuri möllöttävä hevonen: Kiistatta suuri ja mahtava, mutta täysin tulkitsematon ja vaiti. Lempeiden silmien takaisia ajatuksia ei voi kuulla. Paitsi silloin kun voi. Kun kerran kuulee jumalaisen sanan vaikka ystävän suusta, radiosta, tai tuulen mukana tulevana, sen voi tallentaa sydämeensä. Sen voimalla jaksaa katsella vaikenevaa horisonttia vuosia.

”Hiljaisuus on salaisuus,

jonka ääniä minä kuuntelen

jonka näkyjä minä katselen.

Vain sydänjuurella tunnen sen,

mitä se sanoo”

Aura Raulo

Tapahtuu
Pe 15.12.
Klo 18
Uusin kirkkain sävelin -kuorokonsertti Oulunkylän vanhassa kirkossa. Lisätietoja
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.2018
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi