Pääkirjoitus 5/2013
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Pääkirjoitus 5/2013

Päätoimittaja Simo Juntunen

Kuva Matti Karppinen

Kirkko ja tasa-arvoinen avioliittolaki

Avioliittolakia halutaan suomalaisessa yhteiskunnassa laajentaa koskemaan myös samaa sukupuolta olevia parisuhteita. Aloitetta pyöritetään eduskunnan valmistelurattaissa. Yhteiskunnan ratkaisua odotellessa on myös kirkossa ja kirkkojen välillä lisääntynyt keskustelu mahdollisen laajennuksen vaikutuksista. Kirkonkellari - nimisessä verkkojulkaisussa aiheesta on kirjoitettu viime viikkoina ansiokkaasti ja monista näkökulmista. Aihe on synnyttänyt mielenkiintoisia artikkeleita avioliiton teologiasta ja eri kirkkojen erilaisista käsityksistä avioliittoa kohtaan. Kannattaa käydä tutustumassa.

Avioliitto ei ole, toisin kuin roomalaiskatolisilla, luterilaisen käsityksen mukaan sakramentti. Se kuuluu yhteiskunnan eli ns. maallisen järjestyksen piiriin. Maallinen ja yhteiskunnallinen järjestys, esivalta ovat yhtälailla Jumalasta niin kuin ovat kirkko ja hengellinen alue. Historian saatossa yhteiskunnat ovat säädelleet avioliittoa normeillaan ja normit ovat matkalla muuttuneet. Muutoksiin, väliin hitauteen toisinaan nopeuteen, ovat osaltaan vaikuttaneet kirkon vaikutusvaltaiset opetukset ja käsitykset.

Vihkiessään avioliittoon, kirkko ja sen papit toimivat maallisella alueella, mutta siunatessaan vihittyjä ja rukoillessaan avioliiton solmineiden puolesta, he toimivat hengellisen alueella. Avioliittolain muuttaminen on tänäänkin ensisijaisesti yhteiskunnan järjestyksen piiriin kuuluva asia. Kirkon tehtävä on siunata ja rukoilla liittonsa solmineiden puolesta. Pari vuotta sitten kirkkomme otti merkittävän askeleen, päättäessään torjunnan sijaan avata oviaan rukoilemisen puolesta liittonsa solmineille samaa sukupuolta oleville pareille.

Yhteiskunta, kirkko ja ihmiset muuttuvat. Myös käsitykset, arvot ja asenteet muuttuvat välillä tuskastuttavan hitaasti ja välillä pelottavan nopeasti. Mikä ennen oli kiellettyä, voi olla tänään sallittua ja mikä ennen oli sallittua, voi olla tänään kiellettyä. Keskeisen muutosvoiman tulisi olla aina rakkaus, joka haluaa asettua toisen asemaan, ottaa huomioon ja toimii lähimmäisen parhaaksi. Vaikka emme elä enää varsinaisessa sääty-yhteiskunnassa, tulisi muutoksia ohjaavana voimanna ja korkeimpana säätynä olla lähimmäisen rakkaus. Se avaa merkillisesti silmät ja ovet. Miltä aloite tasa-arvoisesta avioliittolaista näyttää lähimmäisen rakkauden näkökulmasta katsottuna sinun silmissäsi?

Tapahtuu
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi