6. Maine, kateus, tuomio
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

6. Maine, kateus, tuomio

Muutamia vuosia aikaisemmin oli tehty hyvin samantyyppinen teko olkoonkin, että se oli kohdistunut kirjailijaan, ei siis poliitikkoon eikä hengelliseen johtajaan. August Oksanen -Ahlqvist, Suomen kielen ja kirjallisuuden professori Helsingin keisarillisessa yliopistossa, löi karkeasävyisessä arvostelussaan lyttyyn vuonna 1870 ilmestyneen Aleksis Kiven romaanin Seitsemän veljestä ja pilkkasi vielä törkeänlaatuisin sanankääntein kirjailijaa itseään. Toisin kuin henkisesti vahva ja ystävien tukema Malmberg, yksinäinen ja syrjään vetäytyvä Aleksis Kivi murtui. Tuo ruhjova isku pahensi Kiven alkoholismia, heikensi hänen mielenterveyttään ja joudutti hänen vajaata kahta vuotta myöhemmin tapahtunutta kuolemaansa. Mutta vielä kirjailijan poismenon jälkeenkin August Oksanen-Ahlqvist antoi vihansa piiskan viuhua vainajan muiston yli. Hän kirjoitti: ”Ei Aleksis Kivi ollut mitään, pelkkä viinan juoja vain.” Tämä teko heitti niin mustan varjon Seitsemän veljeksen päälle, että vasta 1890-luvulla eli kaksi vuosikymmentä myöhemmin kirjan ansiot myönnettiin ja Kiven arvo suurena kirjailijana tunnustettiin.

Ei mikään ole niin häilyväistä kuin kansansuosio, opettaa vanha kreikkalainen sananlasku. Loppujen lopuksi lienee niin, että vain vähemmistö karismaattisista kansanjohtajista on kokenut arvokkaan lopun ja säilyttänyt asemansa rikkumattoman ehyenä elämänsä päättymiseen saakka. Enemmistö on kokenut jonkinmoisen romahduksen, kokenut sen ennemmin tai myöhemmin. Tämä on sikäli ymmärrettävää ja inhimillistä, että jonkun lähimmäisemme menestys synnyttää meissä ihmisissä väistämättä polttavaa kateutta, joka etsii purkautumistietään. Mitä ihaillumpi mielipidejohtajan asema on, mitä suurempaa mainetta ja arvonantoa hän nauttii, sen vähäisempi virhe, erehdys tai horjahdus riittää aseeksi, joka teroitetaan tappavaksi astaloksi ja käännetään häntä vastaan. Erityisen herkkiä kääntymään tilaisuuden tullen ovat ne, jotka katsovat menestyneen enintään vertaisekseen eli henkilöksi, jonka ehdot ja edellytykset ovat korkeintaan samanlaisia kuin omat ehdot ja edellytykset. Sellaisen menestystä on kaikkein vaikeinta niellä. Se pitää näet sisällään väitteen, että ’minä olen huonompi kuin hän. Hän on minua lahjakkaampi ja viisaampi'. Sitä ei voi sietää. Ihmisen itsetunto vaatii, että se syytös ja se väite on todistettava vääräksi.

August Ahlqvist-Oksanen, runoilijana itsekin kohtuullisesti menestynyt, ei halunnut tunnustaa opintonsa kesken jättäneen ylioppilaan Aleksis Kiven saavutusta paremmaksi kuin omiaan. Hänen, August Oksanen-Ahlqvistin, suomen kielestä väitelleen professorin ja suomen kielen jatkuvan ankaran puutarhurin, olisi pitänyt tehdä se työ, jonka Kivi teki. Ahlqvistille suomen kielen vaaliminen ja uudistaminen kuului jo viran perusteella, ei kenelle tahansa maaseudun kouluttamattomalle kasvatille. Kiven työtä hän ei enää voinut saada nimiinsä, mutta siitä lankeavan kunnian hän tahtoi Kiveltä riistää ja siinä myös onnistui. Sama tapahtui muutettavat muuttaen Malmbergin kohdalla. Carl Gustaf von Essen, aatelismies ja oppineeksikin mainittu pappi, ei voinut tunnustaa kollegaansa Nils Gustav Malmbergiä paremmakseen, vielä niin paljon paremmakseen, kuten vallitseva todellisuus tuntui todistavan. Hänestä, C.G. von Essenistä, olisi pitänyt kasvaa Pohjanmaan herännäisyyden tukipylväs, ei Malmbergista, halvan kappalaisen pojasta. Oman huonommuutensa torjuakseen ja ehkä myös omantuntonsa kiusalliset muistutukset sammuttaakseen von Essen teki sen minkä teki: leimasi Malmbergin irstailijaksi ja ponnistautui mustaamaan tämän mainetta vielä kauan hänen kuoltuaankin. Näin hän August Oksanen-Ahlqvistin tavoin jätti itsestään historiaan todistuksen, joka osoitti tuon taannoisen kiihkeän operaation Lapuanjoen varsilla piinanneen häntä vanhuuteen saakka.

Tapahtuu
Pe 15.12.
Klo 18
Uusin kirkkain sävelin -kuorokonsertti Oulunkylän vanhassa kirkossa. Lisätietoja
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
Pe 2.3.–4.3.2018
Seminaari seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta Aholansaaressa Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi