Terveisiä Tansaniasta
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Terveisiä Tansaniasta

Mikko ja Raija Peura ovat Heränneen kansan lähetysrahaston tukemia lähetystyöntekijöitä Suomen Lähetysseuran kautta.

Kuva Jari Seppälä

Psykologian opiskelua syvennettiin toiminnallisilla menetelmillä. Kuvassa Karoli, Alady, Mwinyi ja Neema etsivät sopivia kuvia kertoakseen omista lapsuuden kokemuksistaan.


Kuva Mikko Peura

Välitodistus

Mikko ja Raija Peura ovat opettaneet perheneuvontaa ja psykologiaa Tansaniassa.

 

Ensimmäinen lukukausi on takana. Sen viime päivinä vierainamme olleet vapaaehtoiset Päivi ja Jari haastattelivat perheneuvonnan opiskelijoita ennen ”hiihtolomaa”. Näin he vastasivat kysymyksiin.

 

Viisi urasuunnitelmaa teologisesta tiedekunnasta

Counseling ei ole kovin tavallinen oppiaine ja ammatin perusta Tansaniassa. Tumaini-yliopisto Iringassa opettaa myös sitä - perhe- ja ihmissuhdeneuvontaa. Ja vielä harvinaisen moniarvoisesti, koska yliopistoa ylläpitää Tansanian luterilainen kirkko, mutta opiskelijat ovat kristittyjä ja muslimeja tasaveroisesti.

Vielä kolmaskin erikoisuus tästä oppiaineesta: sitä opettaa suomalainen lähetystyöntekijä, tamperelainen Mikko Peura yhdessä vaimonsa Raijan kanssa.

Tässä viiden opiskelijan urasuunnitelmat:

Laban Moreto on kotoisin Tansanian Morogoron alueelta. Hän kuuluu maasai-paimentolaisten heimoon, mutta on lapsesta lähtien ollut kiinnostunut kristinuskosta ja kirkon työstä.

- Takana on jo neljä vuotta teologian opintoja, nyt psykologian alaan kuuluvaa neuvontaa.

- Counseling antaa valmiuksia papin työhön, jota toivon pääseväni tekemään oman heimoni parissa. Maasaiden perhekäsitys on monenkirjava ja moniulotteinen. Moniavioisuus tuo erilaisia ongelmia, vaikka iso perhe antaa myös tukea. Tärkeätä on pystyä antamaan ihmisille valmiuksia miten pitää omista läheisistään huolta ongelmatilanteissa, Laban Moreto miettii.

Peter Munshya on tullut Iringaan Sambian valtion stipendiaattina. Sambiassa ei tätä oppiainetta löydy. Hän on yläkoulun opettaja, ja aikoo käyttää opintoja hyödykseen sekä koulussa että vapaaehtoistyössä.

- Opetus auttaa ymmärtämään lasten ongelmia ja antaa käytännön menetelmiä ongelmien käsittelyyn. Työn ohella haluan tehdä huumetyötä ja perheneuvontaa. Lasten parhaaksi voi tehdä monenlaista työtä, Peter Munshya sanoo.

Hellen Mrema on määrätietoinen nuori nainen, joka on jo työskennellyt perheiden neuvonnan parissa Dar es Salaamissa.

- Tähtään oman neuvontatoimiston perustamiseen, ehkä Dar es Salaamiin tai muuhun suureen kaupunkiin. Tansanialaiset ovat vielä paljon kiinni vanhoissa perinteissään. Kaupungeissa kulttuurit sekoittuvat, mikä tuo uusia ongelmia perhe-elämään, Hellen Mrema arvelee.

Mohamed Sharif ja Fatma Issa ovat muslimeja Tansanialle kuuluvalta Sansibarin saarelta. He antavat tunnustusta Tumaini-yliopistolle, sen opetukselle ja opiskelutovereilleen, koska uskonnon perusteella ei erotella opiskelijoita. Rajat tunnustetaan ja kaikille annetaan oma tilansa.

Eri uskontojen erilaisista lähestymistavoista on jopa hyötyä urasuunnitelmissa. Fatma Issa tähtää kansainväliselle uralle, jossa eri uskontojen, tapojen ja kulttuurien tuntemus on erityisen tärkeää.

Fatmalla on jo takanaan diplomatian opintoja, joihin counseling antaa uuden ulottuvuuden.

- Neuvottelutaidot, ihmisten ymmärtäminen ja hädässä auttaminen ovat kansainvälisessä työssä oleellisia asioita.

Mohammed Sharif on työskennellyt psykiatrisessa sairaalassa hoitotyössä.

- Ihmissuhdeneuvonnan opetus tukee hyvin hoitotyötä. Keskusteleva ja pohdiskeleva ote antaa tilaa omille havainnoille, jotka usein kumpuavat omasta työstä. Aion jatkaa opintoja psykologian parissa ja palata hoitotyöhön entistä paremmin valmiuksin, Mohammed Sharif sanoo.

 

Mikko Peura

 

 

Tapahtuu
Pe 15.12.
Klo 18
Uusin kirkkain sävelin -kuorokonsertti Oulunkylän vanhassa kirkossa. Lisätietoja
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi