Kolumni 4/2013
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Kolumni 4/2013

Ossi Kuoppala

 

Kuva Maija Kuoppala

Perhosen siiven lehahdus

 

Kun arkkipiispa Desmond Tutulta kysyttiin täällä Windhoekissa, mikä oli ollut hänen elämänsä merkittävin tapahtuma, niin lähtökohtaisesti kysyjä varmasti odotti vastaukseksi sitä hetkeä, jolloin hän sai kuulla Nobelin rauhanpalkinnosta. Mutta näin ei ollut. Sitä vastoin arkkipiispa kertoi, miten hän pienenä ja valkoisten kiusaamana poikana istui kirkossa keittäjä-äitinsä vieressä. Kirkkoon tuli valkoinen pappi, joka kulkiessaan heidän ohitseen kumarsi ja tervehti Desmondin äitiä suurella kunnioituksella. Mitään tällaista Desmond Tutu ei ollut aikaisemmin kokenut. Valkoinen mies nostaa hattua mustalle keittäjälle. Han sanoi, että tuo hetki oli ohikiitävä hetki, mutta se auttoi minua myöhemmin ymmärtämään, mitä merkitsee ihmisen arvon palautus.

Haastattelua lukiessani mieleeni nousi ajatus siitä, kuinka hyvä olisi joskus pysähtyä miettimään pieniä asioita ja sitä, miten suuria vaikutuksia niillä saattaa olla pienen ihmisen elämään. Ystävällinen ele on pieni ele, mutta se voi saada aikaan suuren järistyksen. Tässä tapauksessa yksi kohtelias tervehdys alkoi kasvaa korkoa ja levittää vaikutustaan.

Tällaisilla pienillä tapahtumilla on kaaosteorian luonne, jonka mukaan perhosen siiven lehahdus Perun sademetsässä voi aiheuttaa tornadon Karibialla. Perhosen siipi tekee pienen muutoksen ilmakehään, joka vaikutukseltaan alkaa kasvaa ja saa lopulta aikaan hurrikaanin. Ajatus saattaa tuntua melko kaukaa haetulta, koska on niin vaikea ajatella perhosen siiven lehahdusta pyörremyrskyn syyksi. Hiukan ymmärrettävämmäksi asia muuttuu, kun puhumme itsestämme, eleistämme ja siitä, mitä ne voivat saada aikaan niin hyvässä kuin pahassa.

Kaaosteoreetikot, vaikka tunnustavatkin rajansa, yrittävät tosissaan saada tolkkua ajatuksilleen, että kaiken satunnaisuuden ja ennustamattomuuden takana piilee jokin hienojakoinen syyn ja seurauksen ketju.

Eräs huomattavimmista lähetystyöntekijöistä Namibiassa 1800-luvulla oli Hugo Hahn. Hän oli alkuaan pesunkestävä preussilainen ja oli valinnut tulevaksi elämän suunnakseen insinööriupseerin jalon uran aitoon preussilaiseen tapaan. Mutta nuoren miehen suunnitelmiin tuli yllättävä muutos yllättävältä taholta. Hän oli vierailulla ystävänsä kodissa ja näki siellä, miten perheen pieni tyttö laskeutui polvilleen ja luki iltarukouksen kaikkien puolesta. Se oli kuin perhosen siiven lehahdus, joka kosketti Hahnin poskea ja alkoi levittää vaikutuksiaan kokonaiseen kansaan aina tähän päivään saakka. Hahnista ei tullut insinööriupseeria, vaan hän hakeutui lähetyskouluun ja sitä kautta hänen tiensä päätyi tänne Namibiaan, jossa häntä yhä muistetaan suurella rakkaudella.

Ossi Kuoppala

Tapahtuu
Pe 8.12.–9.12.
Miesten adventtitapaaminen Kainuun opistolla. Lisätietoja.
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja (kelaa sivun alalaitaan)
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi