Nähdään juhlilla ja saaressa!
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Nähdään juhlilla ja saaressa!

Tuomas Juntunen tyttärensä Tuikku-Maarian kanssa.

Kuva: Kotialbumi

Tuomas ja kaverit Aholansaaren nuotiopaikalla.

 

Kuopiolainen Tuomas Juntunen, 32, muistelee innoissaan rippikouluansa.

 

Aluksi ajatus Herättäjä-Yhdistyksen järjestämästä leiristä Aholansaaressa tuntui kuitenkin vastenmieliseltä.

- Oman kylän kaverit ja ripari kiinnostivat minua enemmän. Sitten lapsuuden ystäväni äiti, Elina Siirola kysyi minua pojalleen kaveriksi – ja niin lähdimme saareen heinäkuussa 1996!

Rippikoulumuistoja on säilynyt mielessä ja kulkenut mukana muuttolaatikoissakin. Eri puolilta Suomea tulleisiin rippikoululaisiin oli jännittävää tutustua. Vähitellen tulivat tutummiksi myös herännäisyys, Siionin virret ja kristinuskon kysymykset.

Tuomaksen mielestä leirin vetäjien, Harri Ruotsalaisen ja Ossi Kuoppalan pitämät oppitunnit eivät tuntuneet tylsiltä.

- Mieleeni ovat jääneet Kuoppalan mielenkiintoiset kertomukset lähetystyöstä Kolumbiassa sekä luento vapaudesta ja vastuusta.

- Kanttorina oli jazz - pianisti Antti Ikola. Isosina ainaskin Pääkkösen Antti, Laakson Anna, Ikolan Johanna, Huhdan Jukka, Söderin Hanna, Aulangon Samuel, Haapakosken Arja, Kosolan Petra ja Kaipiaisen Kata. Sorry jos joku unohtui!

 

Veisuu ja valvominen

Tuomas muistelee rippikoulunsa henkeä sallivaksi ja innostavaksi.

- Yhdessäolosta puuttui piikittely ja kaikki se tympeys, millaista teininä oleminen oli kotiseudullani. Rippikoulussa meitä yhdisti voimakas hyväksytyksi tulemisen tunne ja yhteiset mielenkiinnon kohteet musiikissa ja muussa luovassa tekemisessä.

Isosten tekemät iltaohjelmat olivat Tuomaksen mielestä poikkeuksellisen tyylikkäitä ja taiteellisesti kunnianhimoisia. - Kerran he pukeutuivat ohjelman lopuksi jätesäkkeihin, mutapainivat ja juoksivat järveen! Koko leiri tietysti perässä ja ihan ihmeissään.

Tuomaksesta tuli kerralla saari-fani. Vuosina 1996-2000 hän kulki nuorisokokouksissa, jatkiksilla ja talkoissa. Isosena hän oli vuonna 1998 Eleniuksen Juhanin ja JP Jyrän leirillä.

- Rehellisyyden nimissä on tunnustettava, että teimme vain tarvittavat asiat, päästäksemme taas lorvailemaan. Tupakointi oli silloin kiellettyä, mutta hyvin suosittua ja sitä tulikin sitten tehtyä. Nyt kannatan nollatoleranssia.

Parhaat muistot liittyvät riehakkaaseen nuorisomeininkiin ja pitkiin valvottuihin öihin, joista mentiin aamulla Paavon pirttiin veisuihin.

- Jyrä soitti ja lauloi ja piti muutenkin huolen siitä, että viihdyimme. Maunumaan Antti, Urpo ym. kumppanit yrittivät varmaan muuten pitää porukan ruodussa. Kesien talkootoiminta Aholansaaressa on myös ollut palkitsevaa. Arjen paineista on sinne ollut aina mielekästä palata.

 

Herättäjäjuhlilla tapaa tuttuja

Herättäjä-Yhdistyksen nuorisotyöstä Tuomakselle on jäänyt mieleen kannustava ja taiteellisesti ruokkiva ilmapiiri.

- Työntekijöihin oli luonteva ja henkilökohtainen suhde. Saimme tehdä itse esimerkiksi Nuori Yty- lehteä ja järjestää erilaisia tapahtumia. Koin oman mukanaoloni ja toimintani tärkeänä, vaikka myydessäni herättäjäjuhlilla pastilleja.

Tuomas pitää edelleen yhteyttä muutamiin nuoruuden ystäviinsä esimerkiksi facebookin kautta. Rippikoulussa jaettua vaalean ruskeaa paperiarkkia, jossa oli kaikkien postiosoitteet ja lankapuhelinnumerot, on ollut hänen kallis aarteensa.

- Nyt tuntuu hassulta, mutta kuljetin lappusta vielä vuonna 2000 mukanani ja otin yhteyttä ihmisiin, missä satuinkin olemaan. Nuhjuinen paperi, jonka reunoihin on lisätty muuttuneita tietoja, on kai jossain muistojen laatikossa.

Opiskelu- ja työelämä etäännytti kaikesta vähäksi aikaa, mutta nyt Tuomas on taas päässyt mukaan herättäjäjuhlille.

- Yritän huolehtia siitä, että pääsen juhlille. Pidän niiden tunnelmasta. Siellä tapaa monia tuttuja ja ruokaa on aina riittävästi. Myös talkoilu juhlilla on kivaa. Minulla on missio saattaa vaimoni ja lapseni omaehtoisiksi ja aktiivisiksi körttiläisiksi.

 

Tulkaa kaikki!

Tuomas väittää H-Y:n nuoriso- ja opiskelijatyön, herättäjäjuhlien sekä seuraperinteen määrittäneen hänen olemassaoloaan.

- Pidetään H-Y elossa omalla toiminnallamme ja olemisellamme. Tämäkin liike on paljolti siinä mukana olevien ihmisten varassa, ei vain työntekijöiden. Muistakaa se ja järkätkää vaikka seurat ja kulkekaa tapahtumissa. Menkää saareen aina, kun on mahdollista. Se paikka tarvii teitä jokaista olemaan ja tekemään siellä.

Nuorisotyön juhlavuoden tapahtumiin Tuomas kutsuu ystäviä perhekuntineen.

- Laittakaa ne ajoissa kalentereihin ja saapukaa paikalle elämäntilanteestanne riippumatta.

 

Johanna Sointula

 

 

Kenet haluaisit nyt tavata?
- Ruotsalaisen Harrin ja isoseni Anna Laakson.

Mitä haluaisit kysyä rippikoulusi isoselta?
- Pääkkösen Antilta haluaisin tiedustella, että eihän hän kanna enää kaunaa, kun purin häntä kaulaan Karhumäessä syksyllä 1996?

Paras leikki?

- Laululeikit yleensä. Pieni lintunen ja Punertaa marjat pihlajan ovat omassa repertuaarissani edelleen.

Millaiseen tapahtumaan lähtisit Aholansaareen?

- Opiskelijoiden ruskaretki, Körttifoorumi, talkoolaiseksi kaikkina vuoden aikoina, turistiksi, koko perheen tapahtumiin, joulun viettoon suvun ja ystävien kanssa, aikuisten taideleirille ja nuorten aikuisten jatkoriparille.

Mikä Siionin virsi on jäänyt mieleesi?
- Mua siipeis suojaan kätke, (238) veisaan lähes joka ilta lapselleni. …On yksin tästä, sen ikävästä kyyneleeni. (252), toisen säkeistön loppu on eräänlainen perheessämme elävä manifesti ja alituinen muistutus körttiläisyyden ytimeen. Siihen palaamme tuon tuostakin.

 

Hengellinen Kuukauslehti 2/2013

”Entisten nuorten” tapaaminen

20.-22.9.2013

Aholansaaressa

Herättäjä-Yhdistyksen nuorisotyön 40-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Aholansaaren Körttifoorumiin kutsutaan mukaan ”entisiä nuoria”.

Syyskuun nostalgiseen tapaamiseen kokoontuu H-Y:n nuorisotyössä mukana olleita.

Lisätietoja: Samuli Korkalainen 050 358 0382 / **@** ja Raisa Jarkkola 040 719 7728 / **@**.

Sanaa tulevasta tapahtumasta voi levittää ystäville ja tuttaville!

Tapahtuu
Pe 15.12.
Klo 18
Uusin kirkkain sävelin -kuorokonsertti Oulunkylän vanhassa kirkossa. Lisätietoja
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi