Ystävät, valvotut yöt ja illat Paavon pirtissä! Parasta oli yhteenkuuluvuuden tunne
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Ystävät, valvotut yöt ja illat Paavon pirtissä! Parasta oli yhteenkuuluvuuden tunne

Hanne Katajamäki Seinäjoen herättäjäjuhlilla.

Kuva: Kotialbumi

Hanne isosporukan keskellä Aholansaaressa 2000.

 

Hanne Katajamäki,29, kävi rippikoulunsa Aholansaaressa.

Mitä siitä seurasi?

 

Kerro itsestäsi

- Olen Hanne Katajamäki, menin vuosi sitten naimisiin, joten Aholansaariaikoina sukunimeni oli Leppilahti. Olen kotoisin Nurmosta, nykyisin asun aviomieheni kanssa Helsingissä ja teen töitä toimintaterapeuttina. Herännäisyys on ollut lapsuudesta asti luontevasti mukana perheen pienissä ja suurissa tapahtumissa.

 

Miksi lähdit Aholansaareen rippikouluun?

- Halusin käydä riparin jossain muualla kuin omassa seurakunnassa ja tavata uusia ihmisiä. Olin myös Telttiksen (Aholansaaressa pidettävä varhaisnuorten leiri) kävijä, joten sekin vaikutti päätökseeni.

- Lähdin riparille aika myrskyisän murrosiän keskeltä. Riparin myötä monet asiat loksahtivat uudella tavalla paikoilleen. Se muutti hyvällä tavalla sen aikaista kaveriporukkaani, arvojärjestystäni ja mielenkiinnon kohteitani. Kuulostaa ehkä kornilta, mutta Aholansaareen meno oli yksi mun parhaista ratkaisuista ikinä!

 

Milloin leiri oli ja ketkä siitä vastasivat?

- Leiri oli ahis3, kesäkuun lopussa -98. Pappina oli Urpo Karjalainen ja Janne Paasonen. Isosia en taida kaikkia enää muistaa, mutta lämpimästi on mieleen jäänyt esim. Inka Ylihärsilä, johon pidän vieläkin yhteyttä, sekä oman ryhmäni isonen Matti Olanterä.

 

Muistoja rippikoulustasi?

- Muistan aika vähän yksittäisiä tapahtumia, joitakin Urpon oppitunteja ja puujalkavitsejä, isosten sketsejä ja veisuuhetkiä, sekä leirin viimeisen illan. Paremmin muistan sen, kuinka merkityksellistä mulle oli olla osa tätä leiriä, tuntui että olin saanut tutustua maailman parhaisiin ihmisiin!

- Paavon pirtin tuoksussa ja nuorten yhteisessä veisuussa oli jotain melkeinpä mystistä.

 

Mikä oli se "juttu”, joka hitsasi teidät yhteen?

- Yksi tärkeä asia oli se, että kaikki aloittivat samalta viivalta ja puhtaalta pöydältä. Innokkaat isoset ja saaren rento ilmapiiri tekivät myös vaikutuksen. Meidän leirillä taidettiin leikkiä Bingoa heti ensimmäisen oppitunnin ensimmäisellä tauolla, eli varsin nopeasti rikottiin jäätä halausleikillä. On vaikea olla kovin varautunut ihmisen kanssa, jota oot just halannut lastenleikissä. Isoset veti kaikki jutut niin antaumuksella, että itekin heittäytyä siihen mukaan.

 

Paras iltaohjelma ja leikki?

- Iltaohjelmien suosikki oli isosten jatkosketsi, joka eteni ilta illalta, kunnes leirin lopussa selvisi sen idea. Kirveshippa oli suosittu ja meitä vedätettiin myös Kipinä- nimisellä leikillä. Parhaita juttuja oli ne, mihin isoset heittäytyi täysillä, ja jos kävi hyvä säkä, saatiin papitkin mukaan! Ne vähän hölmöt lastenleikit, kuten just Bingo, oli niitä hauskimpia. Riparilla sai kovat teinitkin leikkiä ala-asteleikkejä.
 

Mitä H-Y:n nuorisotyö antoi sinulle?

- Sain paljon, koska osallistuin innokkaasti kaikkeen. Olin mukana telttiksellä, riparilla, isosena, yli-isosena, telttis-isosena, viikonlopputapahtumissa, prolena (talkoolaisena) Aholansaaressa ja herättäjäjuhilla. Etelä-Pohjamaan nuorisoalueyhteyshenkilönä sain lisää vastuuta ja työkokemusta YTY-lehden toimittamisesta.

- Mulla on eläviä muistoja pienistä oivalluksista ja ahaa -elämyksistä, kun eri tapahtumissa mietittiin ja keskusteltiin jostain raamatunkohdasta tai virren merkityksestä. Niissä tilanteissa ei tähdätty asioiden opettamiseen, vaan sisällön merkityksen oivaltamiseen. Se oli hienoa se! Tapahtumissa annettiin sopivasti aikaa herännäisyydelle, hengellisyydelle, ystävien tapaamiselle sekä hauskan pidolle. Kaikki hengellisyys oli hyvin luontevaa, en kokenut koskaan tyrkyttämistä. Viikonlopun päättävä Herraa hyvää kiittäkää -virsi oli aina vaikuttava kokemus.

- Parasta oli se voimakas yhteenkuuluvuuden tunne, erityisesti Aholansaaressa. Tapaamisia oli vain liian harvoin ja matkat oli pitkiä. Toisaalta "taivaltaminen" saareen oli osa sitä juttua. Yhdessä valvominen oli myös mukavaa, vaikka univelkaa jäikin.

 

Isosena Aholansaaressa

- Isosille uskottiin paljon vastuuta. Saimme osallistua leirin rakentamiseen alusta loppuun asti, ja tiesimme että omalla panoksella on merkitystä leirin onnistumiseen. Isosporukka oli tiivis ja tunnelma sen mukaista!

- Oman riparin lämpimät muistot mielessä, halusi tehdä kaikkensa, että myös nämä pikkuiset saisivat hyvän kokemuksen.

- Isosaikoina osasin ehkä paremmin pysähtyä miettiin herännäisyyden sanomaa ja sen merkitystä mulle, koska silloin sai hyvän kertauksen rippikoulun perusopeista ja herännäisyydestä.

 

Mikä etäännytti H-Y:n nuorisotoiminnasta?

- Pahimpana etäännyttäjänä toimi aika ja unohdus. Kun ei ollut pitkään aikaan ollut mukana, kynnys kasvoi. Mutta jos pääsi matkaan kohti Aholansaarta, niin viimeistään veneessä tuli valtavan onnellinen olo.

 

Mikä Siionin virsi on jäänyt mieleesi?

- Erityisesti meidän rippivirsi 252, Oi Herra jos mä matkamies maan. Muita rakkaita virsiä ovat 183 Suo Jeesus hellä mieli ja 107 Milloin opin lapsen lailla. Mua vaivasi siinä säe: "Ja jos taitamattomasti toivon, älä annakaan." Pohdin silloin haastavalta tuntuvaa oikeaa tapaa pyytää, nöyrtymisestä ja heittäytymisestä. Älä nuku syntinen-virsi on myös muistissa - se sai aina kikatuksia osakseen.

 

Pidätkö silloisiin ystäviisi yhteyttä?

- Monet heistä ovat edelleen mun läheisimpiä kavereita. Meidän viimekesäisissä häissä oli aikas hyvä edustus saaren kävijöitä!

- Aina välillä haaveilen, että pääsisi "vanhalla porukalla" Aholansaareen viikonlopun viettoon. Jos sellainen tapahtuma järjestettäisiin, haluaisin vaellella saaressa kaikessa rauhassa. Ehkä tapahtumassa voisi myös pohtia omaa suhdetta herännäisyyteen.

 

Käytkö herättäjäjuhlilla?


- Kyllä, koska siellä näkee varmuudella vanhoja kavereita. Se on myös yksi harvoja tilaisuuksia vuoden aikana, joissa pääsee veisaamaan ja tulee kunnolla pysähdyttyä herännäisyyden ääreen ja seuroihin.

- Hengellinen kotini on Aholansaaressa, körttiläisyydessä ja Siionin virsissä. Kirkko ja seurakunta on mun elämässä mukana perinteissä ja juhlapyhinä. Toisaalta nämä harvat hetket on niitä elämän tärkeimpiä, kuten vaikka häät.


Mikä on kantanut sinua elämässäsi?

- Moni yksittäinen ihminen ja tilanne, mutta ehkä erityisesti se vankka tieto, että Aholansaaren kaverit ja meitä yhdistävät asiat, herännäisyys ja virret, pysyvät. Aika ei tunnu vaikuttavan ystävyyteen, vaan välit ovat yhtä lämpimät.

- Vaikka herännäisyys ei ole juuri nyt aktiivisesti arjessani mukana, herättäjäjuhlia ja kavereita lukuun ottamatta, se on kuitenkin lähtöpiste ja maali. Se on asia, josta tiedän olevani kotoisin ja että mä kuulun siihen, vaikka elämässä on kaikkea muutakin ja elämä vie moneen suuntaan, -kauaskin.

- ”Sen päällä, niin kuin kallion, minulla turva paikka on.” Tämä virren värssy tiivistää ajatukseni ja tunteeni aika hyvin.
 

Johanna Sointula

 

”Kantaisin mielelläni pientä palaa H-Y:stä mukanani”

 

Hanne pitää suosittua blogia osoitteessa http://www.eilentein.com/ Blogissaan hän kertoo kivasti arjestaan, ideoistaan ja antaa selkeät ohjeet milloin neulepipoihin tai vaikka hääkoristeluun. Pyysin Hannea kehittelemään jotain hy-nuori - juttua.

Hän lähti liikkeelle H-Y:n nuolilogosta. - Se tiivistää täydellisesti vahvan kokemukseni yhteen tulemisesta ja yhdessä olon voimallisuudesta. Osista syntyy kokonaisuus ja keskellä jää näkymätön risti. Tavallaan jokainen ottaa sen näkymättömän ristin siitä mukaansa, omaan arkeensa ja omalla tavallaan.

- Ajatus siitä, että sä kuulut tiiviisti johonkin isompaan kokonaisuuteen oli mulle aktiivi hy-nuorena tärkeää. Koin, että meitä yhdisti monet sanattomat ja näkymättömät asiat.

- Ahisaikoina olisin varmasti innostunut tällaisesta symbolisesta korusta, ehkä sitä olisi voinut pitää samassa ketjussa rippiristin kanssa, Hanne kertoo.

Kätevänä naisena Hanne ideoi ja neuloi nämä hy-lapaset! Hän haluaa lahjoittaa neulontaohjeen kaikille lapasista tykkääville! Ohje löytyy hänen blogistaan osoitteesta http://www.eilentein.com/2012/11/herattajalapaset.html , ja

http://www.h-y.fi/hengellinen_kuukausilehti

 

 

Hengellinen Kuukauslehti 12/2012

 

 

 

Tapahtuu
Pe 8.12.–9.12.
Miesten adventtitapaaminen Kainuun opistolla. Lisätietoja.
Pe 2.2.–4.2.
Seuraliikepäivät Aholansaaressa. Lisätietoja.
Su 18.2.
Klo 10.00
Siionin virsien juhlasunnuntai Kokkolassa. Lisätietoja (kelaa sivun alalaitaan)
Pe 2.3.–4.3.2018
Lähde Herättäjä-Yhdistyksen matkalle Tallinnaan ja Taluun. Lisätietoja.
La 10.3.–11.3.2018
Talviveisuut Ylihärmässä. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Kevätretki Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi