Pääkirjoitus 2/2013
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Pääkirjoitus 2/2013

Päätoimittaja Simo Juntunen

Kuva: Matti Karppinen

 

USKONTOJEN IHMISKUNTA

 

Maailman uskontotilastoista kertova tiedote miljardilukuineen julkaistiin alkuvuodesta. Uskontojen asema ihmiskunnassa on tuon tilaston valossa säilynyt edelleen erittäin voimakkaana. Välillä suurta huomiota meillä saavien ja itsestään paljon ääntä pitävien, vapaa-ajattelijoiksi itseään kutsuvien ateistien osuus maailman mittakaavassa on pieni, ainoastaan alle kahden prosentin luokkaa. Yli 98 prosenttia ihmisistä kuuluu johonkin uskontoon. Vahvin kannatus uskonnoista on kristinuskolla. Kolmannes maailman 7,1 miljardista ihmisestä on kristittyjä. Toisena tulee islam. Lähes neljännes maailman ihmisistä on muslimeja.

Kristityt ja muslimit ovat tilaston valossa maailman ahkerimpia muuttajia. Vuosikymmeniä kiihtynyt ja voimakkaasti kasvanut muuttoliike on vaikuttanut merkittävästi erityisesti näiden kahden uskonnon leviämiseen ympäri maailman. Mukanaan siirtolaiset kuljettavat kulttuureitaan, aatteitaan ja uskontojaan. Rakentavat kirkkoja ja moskeijoita uusille kotiseuduilleen. Antavat uskonsa näkyä ja kuulua myös arjessa.

Monet kirkon elämää ja kannatusta Suomessa mittaavat tilastot ovat viime aikoina osoittaneet lyhyen aikavälin mittauksissa kehityksen olevan loivasti alaspäin. Mutta katsottaessa omista nurkista laajemmalle havaitaan, että kirkot ja kristilliset yhteisöt kasvavat kaikissa maanosissa. Kasvua tapahtuu yllättäen vielä myös Euroopassa, tosin muita maanosia hitaammin. Kristittyjen määrät ovat kasvaneet voimakkaimmin Latinalaisessa Amerikassa ja Afrikassa lähestyen Euroopan lukuja.

Syntyperästään ja asuinsijastaan riippumatta jokainen ihminen on lopulta uskonnollinen olento. Toisissa tämä heijastuu voimakkaammin ja näkyvästi, toisissa lievemmin ja peitellen. Vaikka tavat ja muodot voivat muuttua, niin uskonnollisuudeksi tunnistettava Pyhän ikävä ja - kaipaus eivät ole hävinneet mihinkään. Siksi opetusta ja tietoa eri uskonnoista, niiden tavoista ja opeista, tulisi näiden suurten lukujen valossa pikemminkin lisätä kuin vähentää. Uskonnot eivät ole katoamassa ihmismielten ja maailman kartoilta. Oikea ja riittävä tieto auttaa hälventämään ennakkoluuloja itselle vieraasta ja oudosta.

Kirkkojen yksi keskeinen merkitys on tehdä Kristusta, syntisten ystävää ja vapahtajaa, tunnetuksi siellä, missä Häntä ei vielä tai enää tunneta. Tehtävänä on myös tehdä Häntä tunnetuksi ja tutummaksi itsellemme ja rohkaista elämään kristittyinä, toivon ihmisinä.

Simo Juntunen

Tapahtuu
Pe 22.9.–24.9.
Körttifoorumi Aholansaaressa. Lisätietoja.
La 23.9.
Klo 14.00
Lähetysseuran tasauspäivän konsertti Pirkkalan kirkossa. Herättäjä-Yhdistyksen valtakunnallinen kuoro, joht. Samuli Korkalainen.
La 7.10.
Koulutuspäivä Lapualla seurapuhujille, seuraveisaajille ja paikallisosastoille. Ilmoittautuminen 29.9.2017 mennessä. Lisätietoja
Su 15.10.
Klo 10.00
Nilsiän herättäjäjuhlien kiitospyhä Lisätietoja.
Pe 20.10.–21.10.
Seurapuhujakoulutusta Kainuun opistolla. Lisätietoja.
Su 29.10.–2.11.
Herännäishenkinen kylpylämatka Viron Haapsaluun. Lisätietoja.
Pe 8.12.–9.12.
Miesten adventtitapaaminen Kainuun opistolla. Lisätietoja.
La 14.4.–20.4.2018
Hihtomatka Ylläkselle. Lisätietoja.
Aluetoiminta
(Valitse alue kartalta)
Aluekartta
Hengellinen Kuukaslehti
Pohjois-Suomi Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Lounais-Suomi Uusimaa Kaakkois-Suomi Keski-Suomi Itä-Suomi